E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8967
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Ar īpašu risku saistītos darbus vērtē un nosaka uzņēmumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2016
anna

Labdien! Strādāju ķīmiskajā rūpnīcā par reaktoru operatoru - darbs ar ķīmiskām vielām (apmēram 100 dažādas vielas), darbs ar atklātu farmaceitisku vielu, ir riska faktori, darbs slīdošā grafikā un darbs naktī, trokšņaina vide. Gribu uzzināt, vai pēc valsts likumdošanas ir paredzēts saīsinātais darba laiks 7.25 stundas dienā un 36 stundas nedēļā? Un konkrēti, kāds likums to reglamentē? Paldies par informāciju.

A
atbild:
19. februārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dažām darbinieku kategorijām, piemēram, bērniem un pusaudžiem, kā arī darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam, un nakts darbiniekiem Darba likums paredz īpašu darba laika regulējumu, nosakot normālo saīsināto darba laiku.

Darba likumā pateikts: darbiniekiem, kuru darbs ir saistīts ar īpašu risku, normālais darba laiks nedrīkst pārsniegt septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā, ja viņi šajā darbā ir nodarbināti ne mazāk kā 50 procentus no normālā dienas vai nedēļas darba laika.

Darba devējam saskaņā ar darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasībām jāizvērtē darba vides riski savā uzņēmumā. Pamatojoties uz riska novērtēšanas rezultātiem, darba devējs ir tiesīgs noteikt ar īpašu risku saistītus amatus (profesijas) savā uzņēmumā.

Darba aizsardzības likumā un Darba likumā ir ietverts definējums darbam, kas saistīts ar īpašu risku: tas ir darbs, kas saskaņā ar darba vides risku novērtējumu saistīts ar paaugstinātu psiholoģisko vai fizisko slodzi vai paaugstinātu risku darbinieka drošībai un veselībai, ko nevar novērst vai samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem darba aizsardzības pasākumiem.

To, vai darbinieks ir pakļauts īpašam riskam, nosaka darba aizsardzības speciālists darba vides risku novērtēšanas laikā.

Darba vides riskus ir iespējams novērst ar dažādiem tehniskiem vai organizatoriskiem pasākumiem (piemēram, nodrošinot kolektīvus vai individuālus aizsardzības līdzekļus, ievērojot atpūtas pauzes u.c.).

Ja uzņēmumā ir veikts darba vides risku novērtējums un tiek konstatēts, ka atsevišķās darba vietās darbs saistīts ar paaugstinātu psiholoģisko vai fizisko slodzi vai paaugstinātu risku darbinieka drošībai un veselībai, ko nevar novērst vai samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem darba aizsardzības pasākumiem, darba devējam ir šādi pienākumi:

  • jānosaka piemaksa par darbu, kas saistīts ar īpašu risku (Darba likuma 66.panta pirmā daļa),
  • jānosaka normāli saīsinātais darba laiks (Darba likuma 131.panta trešā daļa) - ne vairāk kā septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā, ja darbinieks šajā darbā ir nodarbināts ne mazāk kā 50% no normālā dienas vai nedēļas darba laika;
  • jāpiešķir apmaksātais papildatvaļinājums ne mazāk kā trīs darba dienas (Darba likuma 151.panta pirmā daļa).

Ja tiek atzīts, ka darbs ir saistīts ar īpašu risku, ir jāpiemēro visas šīs garantijas. Par to, vai uzņēmumā ir veikts šāds novērtējums, jājautā darba aizsardzības speciālistam savā uzņēmumā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas