E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8964
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašvaldībā jānoskaidro, uz kādu datu pamata nodoklis rēķināts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2016
sandra

Vai pašvaldība var prasīt no zemes īpašnieka NĪN par bezsaimnieka ēkām (privatizējot zemi, tika iesniegta attiecīga izziņa), kadastrā norādīts, ka īpašuma sastāvā būves nav reģistrētas? Savulaik neviens neļāva ēkas privatizēt - ne kolhozs, ne Nekustamo īpašumu aģentūra, ne Privatizācijas aģentūra, dabiski, ka gadu laikā palika drupas. Man nezināmas apsekošanas laikā 1999.gadā viena ēka ar piebūvēm, daļai arī bija savienojošās durvis ar citām daļām, tikusi sadalīta 7 būvēs, par kurām tagad man par katru ir jāmaksā par izdzēšanu no kadastra datiem. Un vēl par mistisku būvi, kas ir uzskaitīta, ka atrodas uz manas zemes, bet dabā uz manas zemes nekad nav atradusies, bet apmēram 1km attālumā uz pavisam cita īpašnieka zemes.

A
atbild:
17. februārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli administrē pašvaldība.

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts: nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai izmanto Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus. Izmaiņas nekustamā īpašuma sastāvā vai nekustamā īpašuma objektu raksturojošajos datos nodokļa aprēķinā ņem vērā atbilstoši šajā likumā noteiktajai kārtībai, ja šīs izmaiņas ir reģistrētas kadastra informācijas sistēmā. Datus, kas netiek reģistrēti kadastra informācijas sistēmā, nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai vietējā pašvaldība iegūst šajā likumā noteiktajā kārtībā vai no citām informācijas sistēmām.

Tātad savā pašvaldībā jānoskaidro, pamatojoties uz kādiem datiem, par būvēm esat atbildīga Jūs, un, ja aprēķināts nodoklis – pamatojoties uz kādiem datiem tas ir izdarīts.

Likums nosaka: pašvaldības amatpersonai, kura veic nodokļa administrācijas funkcijas, ir pienākums pēc nodokļa maksātāja rakstveida pieprasījuma pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumā norādītās nekustamā īpašuma nodokļa summas pareizību.

Ja, pārskatot nodokļa aprēķinu, tajā konstatēta kļūda, pašvaldības amatpersona izsniedz nodokļa maksātājam precizētu nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu. Nodokļa maksātāja pieprasījuma noraidīšanas gadījumā sniedzams motivēts rakstveida atteikums.

Ja nodokļa maksātājs nepiekrīt maksājamā nodokļa summas pārskatīšanas rezultātam, viņš to var apstrīdēt pašvaldības domes priekšsēdētājam. Savas tiesības katrs var arī aizstāvēt, vēršoties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas