E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8946
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra
1
4
1
4

Lieldienu brīvdienu datuma noteikšana balstās tradīcijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2016
Liene

Sveicināti! Vēlējos uzzināt, kādos datumos tiek noteiktas Lieldienas ik gadu? Ja baznīca un Satversme ir divas dažādas lietas. Protams, vadoties pēc Satversmes, pēc likuma, ka ir jāmaksā darba devējam dubultā stundas likme nodarbinātajam, bet kur likumā ir rakstīts kurā datumā? Paldies!

A
atbild:
23. martā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
Tieslietu ministrija
Ksenija Vītola, preses sekretāre
Saeima
Lilita Vilsone, Juridiskā biroja pārstāve

Likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.pants noteic, ka Lielā Piektdiena, Pirmās Lieldienas un Otro Lieldienu diena ir svētku diena. Ar normatīvo aktu netiek noteikts, kurā datumā konkrētajā gadā svinamas Lieldienas, tāpat normatīvie akti konkrēti neprecizē, saskaņā ar kādiem principiem vai tradīcijām nosakāmi Lieldienu brīvdienu datumi.

„Ne Lieldienas, ne Vasarsvētki, ne Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena likumā nav precīzi norādīta kā konkrēta diena. Dziesmu un deju svētku noslēguma diena ir mainīgs datums, un to nosaka Ministru kabinets. Savukārt Lieldienu un Vasarsvētku dienas noteikšana balstīta tradīcijā,” skaidro Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone.

Saskaņā ar pastāvošo tradīciju Lieldienu datumus nosaka atbilstoši Rietumu kristīgās Baznīcas kalendāram. Lieldienu noteikšanas datumā būtiskākais atskaites punkts ir astronomiskā pavasara iestāšanās – Lieldienas svin svētdienā pēc pavasara pirmā pilnmēness.

Darba devējiem un arī strādājošajiem vienīgais veids, kā uzzināt Lieldienu datumus ir, vai nu ielūkoties kalendārā, vai arī pašiem izrēķināt.

Tieslietu ministrijas preses sekretāre Ksenija Vītola norāda: „Attiecībā par personas iespējām uzzināt konkrētos datumus, kuros būtu svinamas Lieldienas, norādām, ka attiecīgie datumi ir atrodami kalendārā, līdz ar to darba devējam, kas kalendāru izmanto savā ikdienā, informācija ir pieejama no kalendāra. Tāpat eksistē grāmatas, enciklopēdijas, tai skaitā tīmekļa vietnes (katalogi, interneta enciklopēdijas), kur var atrast informāciju par Lieldienu datumiem 10 gadus uz priekšu. Tāpat attiecīgo informāciju var atrast pašu reliģisko organizāciju tīmekļa vietnēs vai vēršoties personīgi pie reliģiskajām organizācijām, ja ir tāda nepieciešamība.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas