E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8926
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis no īpašuma atdalītas zemes pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2016
Jānis

Labdien, mamma pēc tēva nāves mantoja māju un zemi, šobrīd ir doma sadalīt zemi un nevajadzīgo daļu pārdot. Mantojums kārtots 2011.gadā, zemesgrāmatā mamma ierakstīta 2014.gadā. Ja tiek atdalīts zemes gabals, kuram būs jauna zemesgrāmata, tad, pārdodot zemi, būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Mammai tas ir vienīgais īpašums, kur ir deklarējusies visu dzīvi. Paldies.

A
atbild:
12. februārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Ja pārdod no kopējā nekustamā īpašuma atdalītu zemi (nekustamā īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku), ienākumu no šāda nekustamā īpašuma daļas pārdošanas apliek ar nodokli.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību. Attiecībā uz atdalīto zemes gabalu ir piemērojama proporcionālā daļa no mantojuma masā ietilpstošā konkrētā nekustamā īpašuma vērtības.

Iegādes vērtībā var iekļaut arī ar īpašuma iegūšanu saistītos izdevumus: valsts nodevu par darījuma noformēšanu; valsts nodevu lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā; valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas naudu; citus līdzīgus izdevumus, ko apliecina maksājumu dokumenti.

Tie ir ienākuma nodokļa piemērošanas galvenie nosacījumi. Katrā konkrētā gadījumā par nodokļa maksāšanu, pamatojoties uz dokumentiem, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas