E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8924
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Individuālais darba gads

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2016
Kristīne

Es atgriezos darbā, pārtraucot savu bērna kopšanas atvaļinājumu 2015.gada 1.oktobrī. Uz darbnespējas lapas, sakarā ar grūtniecību, aizgāju 2014.gada 18.decembrī. Bērns piedzima 2015.gada 16.martā. Vai man tagad darba periods, par kuru tiks piešķirts atvaļinājums, skaitīsies no 2015.gada 1.oktobra, kad es atgriezos darbā? Iepriekš man darba periods bija no 6.septembra (t.i., 06.09.2013.-05.09.2014. utt.). Vai arī tas tiek skaitīts kaut kā savādāk?

A
atbild:
10. februārī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. un 150.pants paredz, ka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums pienākas ikvienam darbiniekam viņa individuālā darba gada ietvaros. Darbinieka nostrādāto laiku darba devējs reģistrē darbinieka individuālajā uzskaites kartītē, precīzi norādot visus piešķirtos atvaļinājuma periodus un citas ziņas.

Saskaņā ar Darba likuma 152.panta pirmās daļas 1.punktu laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tai skaitā:

  • pārejošas darbnespējas laiku;
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku;
  • īslaicīgas prombūtnes laiku;
  • darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā.

Savukārt bērna kopšanas atvaļinājuma laiku un atvaļinājuma laiku bez darba samaksas saglabāšanas, kas ir ilgāks par četrām nedēļām viena gada laikā, šajā laikā neieskaita.

Darbinieka individuālais darba gads tiek skaitīts no darba līguma noslēgšanas datuma, un bērna kopšanas atvaļinājums šo datumu nemaina. Ja esat izmantojusi bērna kopšanas atvaļinājumu, ko apmaksā VSAA, tad šis laiks atbilstoši likuma 152.pantam netiek uzskaitīts kā nostrādātais laiks un proporcionāli dod tiesības uz īsāku darba devēja apmaksātu ikgadējā atvaļinājuma daļu.

Rēķinot atvaļinājuma periodu, darba devējs vadīsies pēc individuālā darba gada un nostrādātā laika konkrētā periodā, izmantoto BKA laiku no tā “izskaitot”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas