E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8918
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Lai atvērtu psihologu mācību centru

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2016
Ilze

Labdien! Vēlos atvērt konsultāciju/mācību centru. Tā būtu iestāde, kas sniegtu psihologa konsultācijas, tajā pašā laikā organizētu dažādus grupu seminārus. Iespējams, vēlāk kursus profesionāļiem kvalifikācijas celšanai, galā izsniedzot sertifikātu. Kur būtu jāvēršas un jāinteresējas par šādas iestādes izveidošanu? Kādas būtu nepieciešamās atļaujas konsultāciju un semināru rīkošanai? Vai vēlāk, piedāvājot kursus, būtu nepieciešamas papildu atļaujas?

A
atbild:
24. februārī, 2016
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Atšķirības izglītības iestāžu un programmu reģistrācijas, licencēšanas un akreditācijas prasībās nosaka izglītības programmas veids, kuru iestāde iecerējusi īstenot. Izglītības likuma 46.pantā noteikts, ka juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, var īstenot pieaugušo neformālās izglītības programmas pēc licences saņemšanas pašvaldībā.

Tas nozīmē, ka iestādei, kas īsteno kursus, vai nu jābūt reģistrētai Izglītības iestāžu reģistrā, vai arī pašvaldībā jāsaņem licence minēto kursu īstenošanai. Šādas programmas nav jāakreditē.

Savukārt, lai atvērtu mācību centru un sāktu īstenot profesionālās pilnveides un profesionālās tālākizglītības kursus, ir jāizveido izglītības iestāde un tā jāreģistrē Izglītības iestāžu reģistrā. Pieaugušo izglītības programmas var īstenot arī biedrība, nodibinājums, amatu meistaru darbnīca un studija. Šīs institūcijas jāreģistrē Izglītības likumā noteikto institūciju reģistrā.

Izglītības iestādes vai Izglītības likumā noteiktās institūcijas reģistrācijai Izglītības kvalitātes valsts dienestā jāiesniedz iesniegums, izglītības iestādes nolikums (izglītības iestādēm), lēmums par izglītības iestādes / institūcijas dibināšanu vai izglītojošas darbības sākšanu, izglītības iestādes dibinātāja reģistrācijas apliecības un statūtu kopijas, uzrādot oriģinālus, telpu nomas līguma / zemesgrāmatas apliecības kopijas, izglītības iestādes vadītāja izglītību apliecinoši dokumenti (izglītības iestādēm).

Reģistrācijas kārtību nosaka MK noteikumi Nr.397 „Izglītības iestāžu un citu Izglītības likumā noteikto institūciju reģistrācijas kārtība”. Reģistrācija ir bez maksas un noris mēneša laikā.

Jautājumā minētos “kursus kvalifikācijas celšanai” var īstenot kā profesionālās pilnveides un profesionālās tālākizglītības programmu. Profesionālā pilnveide ir profesionālās izglītības veids, kas personām neatkarīgi no vecuma un iepriekšējās izglītības vai profesionālās kvalifikācijas dod iespēju apgūt darba tirgus prasībām atbilstošas sistematizētas profesionālās zināšanas un prasmes, savukārt profesionālā tālākizglītība — profesionālās izglītības veids, kas pieaugušajiem ar iepriekšēju izglītību un profesionālo pieredzi dod iespēju iegūt noteikta līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

Lai šādas programmas īstenotu un izsniegtu profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu, izglītības iestādei vai institūcijai viena gada laikā pēc reģistrācijas jāsaņem licence izglītības programmu īstenošanai un viena gada laikā jāsāk tās īstenošana. Arī licences šīm programmām izsniedz Izglītības kvalitātes valsts dienests MK noteikumos Nr.775 “Vispārējās un profesionālās izglītības programmu licencēšanas kārtība” noteiktajā kārtībā.

Profesionālās pilnveides programmas nav jāakreditē, savukārt iestāžu, kuras īsteno profesionālās tālākizglītības programmas, akreditāciju nosaka Ministru kabineta 14.09.2010. noteikumi Nr.852 „Kārtība, kādā akreditē vispārējās un profesionālās izglītības programmas, izglītības iestādes un eksaminācijas centrus”.

Lai sīkāk noskaidrotu visus jautājumus par izglītības iestāžu reģistrāciju, izglītības programmu licencēšanu un akreditāciju, aicinām vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 14, tālrunis 67222504, e-pasts: ikvd@ikvd.gov.lv. Jautājumos par izglītības iestāžu reģistrāciju var zvanīt pa tālruni 67367202, bet par izglītības programmu licencēšanu – 67387867.

Tā kā centrā ir paredzēts arī sniegt psiholoģijas konsultācijas, tad ir vērts vērsties kādā no profesionālām psihologu organizācijām, lai noskaidrotu, vai nav kādi nosacījumi, kas jāievēro, sniedzot šīs konsultācijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas