E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8917
Lasīšanai: 2 minūtes

Papildatvaļinājuma dienu skaits par bērniem nesummējas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2016
Jevgeņija

Labdien. Man ir nelielas neskaidrības saistībā ar Darba likuma grozījumiem. Man ir divi bērni. Cik dienu pie atvaļinājuma man pienākas, ja man ir 1 bērns invalīds un viņam ir 18 gadu un 11 mēn., otram bērnam ir 12 gadu? Lai papildatvaļinājumu saņemtu, vecākiem darba devējam ir jāiesniedz apliecinājums - bērna dzimšanas apliecības kopija, kas apliecina, ka tiem ir bērns attiecīgā vecumā un ir ieraksts par vecākiem? Man nav pases ieraksta par bērnu. Paldies jau iepriekš par skaidrojumu.

A
atbild:
10. februārī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Piešķirot vecākiem papildatvaļinājumu par bērniem, ņem vērā bērnu vecumu, skaitu un invaliditātes esamību.

151.panta pirmās daļas 1.punkts paredz papildatvaļinājuma iespēju trīs darba dienu apmērā tiem vecākiem, kas audzina trīs un vairāk bērnus vecumā līdz 16 gadiem, vai kuru aprūpē ir bērns invalīds, kas vēl nav sasniedzis 19 gadus. 

Tādējādi, ja bērnam ir 18 gadi un 11 mēneši, vecāks ir tiesīgs prasīt likumā noteiktās 3 papildatvaļinājuma dienas, ko darba devējs  pievieno atvaļinājumam vai tā daļai.

Papildatvaļinājuma dienu skaits Darba likuma izpratnē nepalielinās, ja, piemēram, bērnam, kas ir invalīds, ir 18 gadi un 11 mēneši un otram bērnam 12 gadi. Darba devējs, vecākam piešķirot papildatvaļinājumu, ņems vērā DL 151.panta pirmās daļas 1.punktu un piešķirs 3 papildatvaļinājuma dienas, nevis abus papildatvaļinājumus – gan par bērnu invalīdu trīs dienas, gan par to, ka bērns ir vecumā līdz 14 gadiem – vienu dienu.

Par apliecinājumu tiesībām uz papildatvaļinājumu kalpo vai nu bērna dzimšanas apliecības kopija, vai ieraksts vecāka pasē. Abi apliecinājumi darba devējam nav jāuzrāda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas