E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8915
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesas spriedumu iespējams pārsūdzēt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2016
Aija

Labdien! Strīds par uzturlīdzekļu apmēru ilgst no 2012.gada. Lieta tiek vilcināta, kā arī tiek konstatēti procesuālie pārkāpumi, tad tiesas sēdes tiek atliktas arī dēļ tiesneses slimības. Šobrīd tiesa nosaka uzturlīdzekļus ar aktuālo datumu (nevis iesniegto). Kādas iespējas uzturlīdzekļa apmēru piedzīt no lietas iesniegšanas tiesā brīža? Jo kāpēc man būtu jācieš dēļ tiesu nolaidības un slimām tiesnesēm?

A
atbild:
09. februārī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts 2007.gada 29.augustā lietā Nr.SKC-556 ir atzinis, ka, iztulkojot Latvijas Republikas Satversmes 92.pantu un Civilprocesa likuma 1.pantu saistībā ar Civillikuma tiesību normām, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā.

Ja uzskatāt, ka spriedums nav taisnīgs, atbilstoši Civilprocesa likuma 415.panta pirmajai daļai par pirmās instances tiesas spriedumu 20 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas var iesniegt apelācijas sūdzību. Šajā gadījumā ieteicams konsultēties ar ģimenes tiesībās kompetentu juristu, kurš, iepazīstoties ar konkrētās lietas materiāliem, varēs precīzāk spriest par turpmāko rīcību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas