E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8903
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kanādas rezidentam Latvijā ir jāmaksā IIN

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2016
Andris Rubenis

Esmu Kanādas pilsonis, dzīvoju pilnu laiku Kanādā. Man ir sava personīga inkorporēta firma Kanādā. Man ir Latvijas pilsonība ar personas kodu un Latvijas pasi. Bieži ciemojos Latvijā. Man piedāvā kā konsultantam palīdzēt vienai Latvijas firmai. Es šajā nolūkā brauktu īslaicīgi (tikai maksimāli dažas nedēļas gadā) uz Rīgu un varbūt uz citām ārvalstīm. Kādi Latvijas valsts likumi un noteikumi būtu man jāievēro, piemēram, ar nodokļu maksāšanu, reģistrēšanos kā saimnieciskās darbības veicējs Kanādā (ko tas īsti nozīmē?). Ko nozīmē "fiziska persona reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs Kanāda"?  Kur un kā "reģistrēts", un kā šāda reģistrācija būtu jāpierāda?

Man esot arī vajadzīgs kaut kāds A1 sertifikāts. Vai Latvijas firma varētu manai Kanādas firmai maksāt manā Latvijā esošajā Latvijas bankas kontā?  Mana saprašana ir, ka es maksātu nodokļus Kanādas valdībai. Vai tā tas būtu?

A
atbild:
18. februārī, 2016
Inese Helmane
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti informē, ka jautājumā ietvertā informācija neļauj izprast konkrēto tiesisko situāciju (nav saprotams, vai konsultanta pakalpojumus sniegs Kanādas pilsoņa firma vai pakalpojumu Kanādas pilsonis sniegs kā privātpersona, kā arī vai pakalpojums tiks sniegts uz uzņēmumu līguma pamata vai darba tiesisko attiecību ietvaros) un ir nepietiekama atbildes sniegšanai.

Tomēr saistībā ar uzdoto jautājumu vēlamies informēt, ka, ievērojot likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ietvertos nosacījumus, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā ir apliekami gan ienākumi, kas gūti no algota darba, gan tie, kas gūti, sniedzot neatkarīgos profesionālos pakalpojumus.

Ja persona nodokļu piemērošanas nolūkos ir uzskatāma par Kanādas rezidentu, tad jāņem vērā arī Latvijas Republikas un Kanādas konvencijā par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem ietvertie nosacījumi, kurus ievērojot Latvijā nerezidenta gūtais ienākums no algota darba tiek aplikts, ja tas tiek veikts Latvijā, kā arī ienākums no neatkarīgo profesionālo pakalpojumus sniegšanas, ja pakalpojums tiek sniegts Latvijā, izmantojot šeit esošu pastāvīgo bāzi.

Attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (A1 sertifikāts), to maksāšanas kārtību nosaka “Latvijas Republikas un Kanādas sociālās drošības līgums” un par tā piemērošanu kompetentā iestāde Latvijā ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tādēļ jautājumā par A1 sertifikātu un to, kurā valsti ir veicami sociālās apdrošināšanas maksājumi, ir jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas