E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8888
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
9
9

Tiesības uz ātrāku pensiju, ja darbs ir īpašajā kaitīgo un smago darbu sarakstā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2016
Daina

Strādāju par sanitāri 23 gadus. Skaitās kaitīgi darba apstākļi. Man aprīlī būs 62 gadi. Kopējais darba stāžs 43 gadi. Vai man nepienākas pensionēties ātrāk?

A
atbild:
05. februārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos apstākļos bija un ir tiem, kuriem līdz 1996.gadam ir speciālais stāžs profesijās, kas iekļautas Ražotņu, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstos Nr.1 un Nr.2, kas tika apstiprināti ar PSRS Ministru padomes 1956.gada 22.augusta lēmumu Nr.1173.

Šajos sarakstos ir, piemēram, kalnrūpniecība (ogļu šahtās strādājušie u.c.), metalurģiskā rūpniecība (čuguna kausētāji u.c.), ķīmiskā rūpniecība (darbi ar toksiskajām vielām – svinu, dzīvsudrabu, ķimikālijām u.c.),  cementa materiālu ražošana (cementa krāvēji u.c.). Sarakstos ir arī rentgenologi, tehniķi – rentgenologi, inženieri – rentgenologi, laboranti – rentgenologi, ārsti – rentgenologi un citi darbinieki, kas ir nodarbināti rentgena kabinetos un laboratorijās.

Šos piemērus minu tāpēc, lai būtu saprotams, kas tie par darbiem, kuri varēja atstāt neatgriezenisku ietekmi uz cilvēka veselību.

Pašreiz Latvijā Darba likums un darba aizsardzības normatīvie akti nosaka prasības darba videi un darbinieka veselības aizsardzībai. Ja ir veselībai kaitīga darba vide, darba devēja pienākums ir maksimāli novērst šādu faktoru ietekmi, kā arī gādāt, lai darbinieks regulāri veiktu obligāto veselības pārbaudi. Veselībai kaitīgie darba vides faktori ir ķīmiskie, bioloģiskie, fizikālie u.c. faktori, kas pie noteiktas koncentrācijas vai darba apstākļiem var radīt risku darbinieku drošībai un veselībai. Veselībai kaitīgo darba vides faktoru uzskaitījums ir sniegts Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumu Nr.219 "Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude" 1.pielikumā "Veselībai kaitīgie darba vides faktori".

Pensijas vecums ik gadu par trim mēnešiem pieaug. Šogad un nākamā gada pirmajos trijos mēnešos pensionēšanās vecums ir 62 gadi un 9 mēneši, no 2017.gada aprīļa – 63 gadi.

Ja darba stāžs ir vismaz 30 gadu un Jūsu darba stāžs to pieļauj, vecuma pensiju var pieprasīt arī divus gadus ātrāk. Šogad tiesības uz to ir, ja ir sasniegts 60 gadu un deviņu mēnešu vecums. Priekšlaicīgo pensiju līdz pilnā pensijas vecuma sasniegšanai izmaksā tikai 50% apmērā no piešķirtās.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas