E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8859
Lasīšanai: 2 minūtes

Elektroniskais paraksts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2016
Lilita

Labdien! Jautājums par "parastu" elektronisko parakstu. Saskaņā ar Elektronisko dokumentu likuma 3.panta otro daļu elektroniskais dokuments uzskatāms par pašrocīgi parakstītu arī gadījumā, ja tam ir elektroniskais paraksts un puses par elektroniskā dokumenta parakstīšanu ar elektronisko parakstu ir vienojušās rakstveidā. Sakiet, lūdzu, vai šādā gadījumā dokumenta sastādītāja vārds un uzvārds dokumenta beigās ir uzskatāms par elektronisko parakstu? Vai "parastam" elektroniskajam parakstam ir kādas speciālas formas prasības? Vai pusēm augstāk minētajā vienošanās tekstā ir obligāti jāvienojas, kā tieši jāizskatās elektroniskajam parakstam, ko tās atzīst savstarpējā sarakstē? Vai par elektroniski parakstītu dokumentu šādā gadījumā ir uzskatāms gan pielikumā pievienotais dokuments, gan arī pats e-pasta teksts?

A
atbild:
04. februārī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Elektroniskā paraksta definīcija ir atrodama Elektronisko dokumentu likuma 1.panta 4. punktā, ar to saprotot: 

  1. elektroniskos  datus,
  2. tas  ir pievienots elektroniskajam dokumentam vai loģiski saistīti ar šo dokumentu,
  3. tas nodrošina elektroniskā dokumenta autentiskumu
  4. tas apstiprina parakstītāja identitāti.

Tādējādi praksē ar elektronisko parakstu saprot, piemēram, personas parakstu uz elektroniskā paraksta tāfeles; konkrētas sistēmas ietvaros, piemēram, e-pasta adreses turētāja, signatūra vai sūtītāja vārds un uzvārds zem e-pasta vēstules teksta. Par elektronisko parakstu tiek uzskatīts tikai tāds, kas atbilst visiem četriem iepriekšminētajiem nosacījumiem.

Citādi ir ar dokumentiem. Tajos dokumenta sastādītāja vārds un uzvārds dokumenta beigās nav uzskatāms par elektronisko parakstu, jo nenodrošina elektroniskā dokumenta autentiskumu un neapstiprina parakstītāja identitāti.

Vienošanās tekstā atrunāt elektroniskā paraksta veidu būtu tikai pašsaprotami un loģiski, tai skaitā no juridiskā viedokļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas