E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8833
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Par invalīdu stāvvietu izmantošanas karti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. janvārī, 2016
Dāvis

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu saistībā ar invalīdu zīmi, kuru ir paredzēts ielikt/ ielīmēt transportlīdzeklī. Jautājums: vai ir nepieciešama saskaņošana, lai liktu invalīda zīmi logā? Vai juridiskām personām (valsts iestādēm) ir vienādi noteikumi attiecībā uz privātpersonām? Paskaidrojums. Valsts iestādei (aprūpes centrs) pieder transportlīdzeklis, ar kuru pārvadā personas ar invaliditāti, bet nav šī zīme logā, līdz ar to aizliegts stāvēt invalīdu paredzētajā stāvvietā. Jautājot citiem "ekspertiem" nav viennozīmīgas atbildes - citi saka, ka jāsaskaņo, citi liec zīmi un brauc". Kā tas būtu juridiski korekti? Paldies!!!

A
atbild:
04. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ceļu satiksmes drošības direkcijas interneta vietnē atrodama šāda informācija:

„Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti izsniedz:

  • personām, kurām ir izsniegta Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izziņa par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai (turpmāk – VDEĀVK izziņa);
  • I grupas redzes invalīdiem.

Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti var saņemt visās CSDD nodaļās.

Lai persona saņemtu invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, personai nepieciešams iesniegt CSDD šādus dokumentus:

  • VDEĀVK izziņu. Ja VDEĀVK izziņa izsniegta pirms 2 mēnešiem vai agrāk, bet to nav iespējams uzrādīt, CSDD veic pārbaudi VSAA datu bāzē un gadījumā, ja tajā ir informācija par minēto medicīnisko indikāciju noteikšanu konkrētajai personai, invalīdu stāvvietu izmantošanas karti izsniedz bez VDEĀVK izziņas uzrādīšanas;
  • I grupas invalīda apliecību, ja persona ir I grupas redzes invalīds;
  • vienu personas fotogrāfiju (3 x 4 cm).

Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai LR transportlīdzekļa vadītāja apliecību, var saņemt:

  • invalīds;
  • invalīda pilnvarota persona. Pilnvarojumam jābūt rakstiskam un papildus jāuzrāda invalīda personu apliecinošs dokuments vai LR transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Notariāls apliecinājums pilnvarai nav obligāts;
  • invalīda aizbildnis, uzrādot aizbildņa apliecību vai citu dokumentu, kurš apliecina aizbildnību un invalīda personu apliecinošu dokumentu vai LR transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
  • invalīda aizgādnis, uzrādot aizgādņa apliecību un invalīda personu apliecinošu dokumentu vai LR transportlīdzekļa vadītāja apliecību.

Maksa par invalīdu stāvvietu izmantošanas kartes saņemšanu – 0,86 eiro. Maksājumu var veikt CSDD kasē vai jebkurā bankā.

Ja invalīdu stāvvietu izmantošanas karte bojāta, nozaudēta, nozagta vai gājusi bojā, tās vietā izsniedz jaunu karti. Šādos gadījumos iesniedzami visi iepriekš minētie dokumenti. Ja vēlas saņemt jaunu karti bojātās vietā, papildus jānodod arī bojātā karte.”

No šī skaidrojuma izriet, ka invalīdu stāvvietu izmantošanas karte paredzēta privātpersonām. Taču CSDD, rakstot uz informatīvo e-pastu csdd@csdd.gov.lv, varat uzzināt, vai šādu karti nav iespējams saņemt arī juridiskai personai - aprūpes centram, ja tas sniedz pakalpojumus invalīdiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas