E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8804
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja maksātnespējas process iziets Lielbritānijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2016
Ulla Smita

Sveicinati! Pirms paris gadiem izgaju privatpersonas Maksatnespejas procesu Lielbritanija tacu pirms paris nedeljam sanemu vestuli no Swedbankas par to, ka manas saistibas vel nav nokartotas un, pec kilas pardosanas, ir palikusi starpiba, ko banka velas no manis piedzit. Nekavejoties sazinajos ar kontaktpersonu, kas bija noradita vestulee un paskaidroju, ka esmu izgajusi maksatnespejas procesu Lielbritanija un visi dokumenti ir nosutiti bankai uz ko sanjemu atbildi, ka viniem shi informacija sistema neuzradas, tapec vini pieprasis lietu no arhiva, lai varetu izskatit. Pec paris nedeljam, kad gandriz katru dienu zvaniju uz banku un prasiju vai lieta ir izskatita, man tika pazinots, ka informacija par maksatnespejas procesu bija sanjemta taccu ne par pasa procesa legalizesanu Latvijaa. Uz jautajumu, ko nozime 'legalizesana Latvijaa' kontaktpersona bankaa nemaceja atbildet, tapec greizos ar sho jautajumu pie jums.Liels paldies jau ieprieks.

A
atbild:
12. februārī, 2016
Maksātnespējas administrācija
Živile Krēsliņa, juriskonsulte

Ievērojot to, ka Jūsu maksātnespējas process pasludināts un pabeigts Lielbritānijā, bet Jūsu kreditors atrodas Latvijā, ir piemērojami Padomes 2000.gada 29.maija Regulas (EK) Nr.1346/2000 par maksātnespējas procedūrām noteikumi.

Regulas 16.panta 1.punkts nosaka principu, ka visus nolēmumus, ar ko sāk galveno maksātnespējas procedūru (konkrētajā gadījumā – Lielbritānijas kompetentās institūcijas spriedumu), atzīst visās citās dalībvalstīs no brīža, kad tie stājas spēkā procedūras sākšanas valstī.

Regulas 16.pants tātad nodibina universāluma principu, kas sevī iekļauj visu parādnieka mantu, kā arī ietekmē visus parādnieka kreditorus. Minētais princips paredz galvenās procedūras un tās seku atzīšanu citās dalībvalstīs, kurās atrodas parādnieka manta un kreditori. Regula garantē šā principa iedarbību, nosakot obligātu un automātisku atzīšanu visās dalībvalstīs. Atzīšana ir tūlītēja, t.i., atzīšana notiek, pamatojoties uz Regulu, bez jebkādas vajadzības pārskatīt no jauna vai pārbaudīt procedūras sākšanas valsts nolēmumu, kā arī minētā tiesas nolēmuma spēkā esamībai citā dalībvalstī nav nepieciešamas nekādas turpmākas formalitātes.  

No augstākminētā izriet, ka citās dalībvalstīs nevar apstrīdēt maksātnespējas faktu, nedz arī maksātnespējas procesa norises un izbeigšanas sekas. Arī Regulas Preambulas 22.punkts noteic, ka automātiska atzīšana nozīmē, ka procedūras sekas, kas paredzētas procedūras sākšanas valsts tiesību aktos, attiecas arī uz visām citām dalībvalstīm.

Informējam, ka, lai dalībvalsts (Lielbritānijas) kompetentās institūcijas (tiesas) nolēmums un tā sekas būtu spēkā Latvijā, Latvijas institūcijām nav jāpieņem lēmums par dalībvalsts kompetentās institūcijas lēmuma atzīšanu, jo šis lēmums ir spēkā Latvijas Republikā kopš tā pasludināšanas brīža.

Lielbritānijas tiesas spriedumam par fiziskās personas saistību dzēšanu piemīt juridisks spēks, kas nodrošina iespēju šo dokumentu izmantot tiesību īstenošanai vai likumisko interešu aizstāvībai visās Eiropas Savienības dalībvalstīs attiecībā uz valsts iestādēm un citām juridiskām un fiziskām personām. Tādēļ aicinām Jūs iesniegt Lielbritānijas tiesas lēmumu par fiziskās personas saistību dzēšanu un tā apliecinātu tulkojumu valsts valodā bankai, kurai šis dokuments būs tikpat saistošs kā tad, ja šo nolēmumu būtu pasludinājusi Latvijas tiesa.

Savukārt gadījumā, ja bankai šādi dokumenti jau tikuši iesniegti, bankai kā kreditoram jāatzīst spriedumā minētās sekas (fiziskās personas saistību dzēšana), jo Lielbritānijas tiesas spriedumam ir tāds pats spēks kā gadījumā, ja spriedumu būtu pasludinājusi Latvijas tiesa, attiecīgi sprieduma “legalizēšanai Latvijā", ko plāno veikt nodrošinātais kreditors, nav nekāda tiesiska pamata. 

Informējam, ka oficiālu tiesību normu iztulkojumu var sniegt tikai likumdevējs vai tā īpaši pilnvarota institūcija, savukārt normatīvie tiesību akti Maksātnespējas administrācijai šādas tiesības neparedz, tāpēc interpretācijai piemīt informatīvs raksturs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas