E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8766
Lasīšanai: 3 minūtes

Izdevumi - atbilstoši iestādes budžetam, ievērojot samērīguma principu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2016
Dzintra

Pārstāvu valsts iestādi. Jautājums ir par izdevumiem bēru gadījumā (darbinieka vai darbinieka 1.līmeņa radinieka nāves gadījumā). Pabalstu jautājumā viss ir saprotams, jo to nosaka Atlīdzības likums. Bet kas nosaka (ja nosaka) iestādes pārstāvniecības iespēju bērēs ar bēru vainagu/ziedu pušķi par iestādes līdzekļiem vai līdzjūtības ievietošanu laikrakstā? Daļa iestāžu juristu uzskata, ka šie izdevumi nav attiecināmi uz iestāžu reprezentācijas izdevumiem un šie izdevumi sedzami no darba kolēģu ziedojumiem. Vērojumi liecina, ka tas ir ļoti subjektīvs jautājuma traktējums, un, baidoties no Valsts kontroles, vieglāk ir aizliegt.... Tai pašā laikā daudzas iestādes piedalās bērēs kā oficiāli pārstāvji par valsts līdzekļiem iegādātiem ziediem. Kāds būtu šī jautājuma risinājums?

A
atbild:
04. martā, 2016
Finanšu ministrija
Maija Straupmane, Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 17.panta pirmo daļu  tiešās pārvaldes iestādes vadītājs organizē iestādes funkcijas pildīšanu un atbild par to, vada iestādes administratīvo darbu, nodrošinot tā nepārtrauktību, lietderību un tiesiskumu. Ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi, iestādes vadītājs pārvalda iestādes finanšu, personāla un citus resursus. 

Savukārt likuma “Par budžetu un finanšu vadību” 46.panta pirmā daļa nosaka, ka iestādes vadītājs ir atbildīgs par budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu. Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 73.panta pirmo daļu publiskas personas orgāns un amatpersona savas kompetences ietvaros var izdot iekšējos normatīvos aktus par ārējo normatīvo aktu vai vispārējo tiesību principu piemērošanu un normatīvajos aktos piešķirtās rīcības brīvības izmantošanu, nosakot vienveidīgu rīcību vienādos gadījumos.

Jāatzīmē, ka normatīvajā aktā nebūtu iespējams sniegt izsmeļošu uzskaitījumu visām iespējamām izdevumu pozīcijām, kas var objektīvi rasties iestādes pārvaldīšanas (t.sk. personāla resursu pārvaldīšanas) procesā.

Lemjot par konkrēto izdevumu veikšanas nepieciešamību, iestādes vadītājs (vai viņa pilnvarotā persona) izvērtē iestādes rīcībā esošos valsts budžeta līdzekļus, situācijas ētiskos apsvērumus un sabiedrībā vispārpieņemtos uzvedības standartus, kā arī ievēro samērīguma principu attiecībā uz veicamo izdevumu apmēru. Jautājumā minēto un citu līdzvērtīgu izdevumu veikšana ir pieļaujama tikai tad, ja tiek nodrošināta visu ar iestādes darbības īstenošanu saistīto izdevumu segšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas