E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8739
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Ja valdes loceklim nav noteikta atlīdzība, var reģistrēties bezdarbniekos

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2016
Dzintars

Esmu valdes loceklis biedrībā, bet neesmu tajā darba ņēmējs (nemaksā VSAOI iemaksas). Vai, zaudējot darbu, varu palikt valdes loceklis biedrībā un pretendēt uz bezdarbnieka statusu (t.sk. bezdarbnieka pabalstu)?

A
atbild:
18. janvārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likumam „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” viens no priekšnoteikumiem, lai personai rastos tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ir bezdarbnieka statuss.

Saskaņā ar Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteikto tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu").

Tātad persona var iegūt bezdarbnieka statusu, ja likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē nav darba ņēmējs, t.i., ja par biedrības valdes locekļa amata pildīšanu atlīdzība nav noteikta.

Ja biedrības valdes loceklim nav noteikta atlīdzība, var palikt tās valdē arī pēc bezdarbieka statusa iegūšanas.

Savukārt bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Valsts sociālā apdrošināšanas aģentūra (VSAA) tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka, pamatojoties uz personas sociālās apdrošināšanas iemaksu datiem. Tāpēc ieteicams izmantot VSAA piedāvātās iespējas uzzināt par pabalstu konkrēti savā situācijā. Saziņas iespējas atrodamas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas