E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8703
Lasīšanai: 5 minūtes

Par bērnu pabalstiem pārrobežu situācijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2016
Jānis

Labdien! Esmu Latvijas pilsonis un man ir kopīgs bērns ar Lietuvas pilsoni. Bērns ir dzimis Lietuvā. Es dzīvoju un strādāju Latvijā. Vai man ir tiesības saņemt paternitātes pabalstu; bērna piedzimšanas pabalstu; vecāku pabalstu un bērnu kopšanas pabalstu, turpinot strādāt, un ģimenes valsts pabalstu.

A
atbild:
13. janvārī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Bērna piedzimšanas pabalsts tiek piešķirts saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem, un to ir tiesības saņemt Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, ja to bērniem ir piešķirts personas kods.

Personām, kuras Latvijā ir saņēmušas termiņuzturēšanās atļaujas, nav tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem (Valsts sociālo pabalstu likuma 4.pants).

Tātad, ja pastāvīgi dzīvojat Latvijas teritorijā un bērnam ir piešķirts personas kods, tad Jums būtu nosakāmas tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu.

Galvenais nosacījums, izskatot tiesības uz paternitātes pabalstu, ir darba devēja piešķirtais atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu. Jaundzimušā bērna tēvam ir tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu. Tiesības uz paternitātes pabalstu bērna tēvam būs tādā gadījumā, ja atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu sācies 2 mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Regula Nr.883/2004 (turpmāk - Regula) nosaka ģimenes pabalstu piešķiršanas kārtību gadījumos, kad vienas ģimenes locekļi dzīvo un / vai strādā divās vai vairākās Eiropas Savienības/EEZ dalībvalstīs. Vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts, piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu un bērna invalīda kopšanas pabalsts ir ģimenes pabalsti minētās Regulas izpratnē.

Attiecībā uz Jums pienākošiem ģimenes pabalstu maksājumiem  (vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts) tiks noteikta kompetence, tas nozīmē, tiks noteikts,  kura valsts ir atbildīga par ģimenes pabalstu izmaksu pilnā apmērā (primārā valsts) un kura valsts šajā ziņā ir sekundārā (izmaksās ģimenes pabalstu starpību, ja tāda radīsies).

Jūsu jautājuma izklāstā nav pietiekamas informācijas, lai sniegtu konkrētu atbildi par Jums pienākošiem ģimenes pabalstu maksājumiem, nav sniegta informācija par bērna un bērna mātes faktisko dzīves vietas valsti un informācija par bērna mātes nodarbinātību.

Gadījumā ja Jūs kā bērna tēvs strādājat un dzīvojat Latvijā, bet bērns ar bērna māti dzīvo Lietuvā (bērna māte nestrādā), tad ģimenes pabalstus pilnā apmērā piešķirs Latvija, savukārt, ja ģimenes pabalstu kopējā summa, kura ģimenei pienākas Lietuvā, pārsniegs pabalstu summu Latvijā, tad Lietuva piemaksās šo starpību.

Latvijā vecāku pabalstu ir tiesības izvēlēties saņemt

  • līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna 1,5 gada vecumam – 43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šādā apmērā pabalsts tiks noteikts, ja atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja turpināsiet strādāt – pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tāpat vienlaikus ar vecāku pabalstu tiks piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam).

Savukārt, ja bērna dzīvesvietas valsts un bērna mātes dzīvesvietas un nodarbinātības valsts ir Lietuva, tad ģimenes pabalstu piešķiršanā primārā kompetence ir Lietuvai, bet Latvijai ir sekundārā kompetence, kas nozīmē, ka Latvija ģimenes pabalstus izmaksās starpības apmērā, ja ģimenes pabalstu apmērs Lietuvā  būs mazāks par Latvijā piešķirto pabalstu apmēru.

Detalizētāku atbildi par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu varat iegūt klātienē ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA konsultācijām konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus un personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas