E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8649
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
9
9

Dokumentus slimības pabalstam Norvēģijā var iesniegt arī VSAA

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2016
Ivars

Kopš vasaras (augusta) legāli strādāju Norvēģijā. Atrodoties atvaļinājumā jaungada brīvdienās Latvijā, esmu sastiepis muguru, hroniska kaite, strādāt fizisku darbu šobrīd vairs nespēju. Iepriekš Latvijā muguras problēmu dēļ bieži nācās ņemt darbnespējas lapas un ārstēties. Par Norvēģijas veselības aprūpes sistemu neko nezinu, nezinu pat, kur griezties darbnespējas problēmu sakarā, kur nu vēl ārstēties. Vai ir iespējams, ka Norvēģijā darba devējam būtu jāakceptē Latvijas ģimenes ārsta vai attiecīga speciālista izdota darbnespējas lapa un no Norvēģijas sociālajiem dienestiem saņemt attiecīgo veselības aprūpes pabalstu? Vai ārstēšanās procesu - masāžu kursu - darbnespējas laikā ir iespējams iziet Latvijā bez došanās uz Norvēģiju? Šobrīd pat došanas uz Norvēģiju sagādās lielas sāpes un diskomfortu.

A
atbild:
26. janvārī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

LV portāla rīcībā nav informācijas par sociālā atbalsta sistēmu Norvēģijā, tāpēc varam Jums sniegt vispārīgu informāciju par sociālās nodrošināšanas sistēmas koordinēšanu Eiropas Savienībā (ES), Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ), tai skaitā Norvēģijā un Šveicē, kur šim nolūkam spēkā ir Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr.883/2004.

Atbilstošai tai, ja strādājat un esat sociāli apdrošināts Norvēģijā, tā ir kompetentā valsts, kas ir atbildīga par slimības pabalsta izmaksu. Šādā gadījumā, kad esat saslimis Latvijā, ārstējošajam ārstam ir jāaizpilda veidlapa E116, kas ir pārejošu darba nespēju apstiprinošs dokuments ES/EEZ dalībvalstīs. Šo E116 veidlapu varat iesniegt pats kompetentajā iestādē Norvēģijā vai arī nosūtīt ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) palīdzību.

Ja izmantosiet VSAA pakalpojumu, Jums jādodas uz jebkuru VSAA nodaļu, kur papildus ārsta izsniegtajai E116 veidlapai jāiesniedz  "Iesniegums citas ES/EEZ dalībvalsts vai Šveices slimības/maternitātes pabalsta piešķiršanai" (iesnieguma forma pieejama VSAA mājaslapas sadaļā “Noderīgi” > “Iesniegumu veidlapas” > “Starptautisko pakalpojumu iesniegumi” > “Pakalpojumiem Eiropas Savienībā”). 

Pēc iesnieguma saņemšanas VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa izskata saņemtos dokumentus un piecu darba dienu laikā no dokumentu saņemšanas sagatavo formu E115. Kopā ar klienta iesniegtajiem dokumentiem tā tiek nosūtīta ES/EEZ dalībvalsts kompetentajai iestādei. Informējam, ka šajā gadījumā VSAA veic tikai dokumentu pārsūtīšanas funkciju, jo kompetentā valsts, kas lemj par slimības pabalsta izmaksu, ir Norvēģija.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas