E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8644
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība

Starptautiska nozieguma jēdziens ir ļoti plašs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2016
Pēteris

Kas ir starptautisks noziegums?

A
atbild:
18. janvārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā lasām žurnāla „Jurista Vārds” 2003.gada 9.septemnbra numurā (Mārtiņš Paparinskis, „Starptautisko krimināltiesību jēdziens un avoti. Starptautiskie noziegumi”), starptautisko noziegumu definīcijas jautājums „nav risināts konvencionālajās tiesībās, kur parasti tiek aprakstīts kāds starptautiskā nozieguma veids, acīmredzot prezumējot, ka pats starptautiskā nozieguma jēdziens ir pašsaprotams. Arī starptautiskajā jurisprudencē tas ir reti apskatīts jautājums.”

Tomēr minētajā JV rakstā autors norāda: „/../vienu definīciju ir piedāvājis ASV Nirnbergas Militārais tribunāls, norādot, ka "starptautisks noziegums ir tāds nodarījums, ko vispārēji atzīst par kriminālu, ko uzskata par būtisku starptautiska mēroga jautājumu un ko kāda pamatota iemesla dēļ nevar atstāt tās valsts ekskluzīvajā jurisdikcijā, kura to kontrolētu parastos apstākļos."

Starptautiski noziegumi ir, piemēram, genocīdu, noziegumi pret cilvēci, kara noziegumi, kad tiek pieļauti starptautisko tiesību normu pārkāpumi. Starptautisks noziegums ir arī lidmašīnu notriekšana, bērna nolaupīšana noteiktos apstākļos, uzbrukumi informācijas sistēmu drošībai.

Starptautiskās tiesības aizstāv Hāgas un Ženēvas konvencijas un citi tiesiskie akti.

Jautājums ir ļoti plašs, un varam tikai ieteikt veltīt laiku plašākai tā izpētei – ja, piemēram, šāda informācija vajadzīga mācību darba izstrādei.

Par genocīdu kā starptautisku noziegumu varat izlasīt rakstā ar šādu nosaukumu žurnāla „Jurista Vārds” (JV) – 2003.gada 23.numurā. Starptautisko noziegumu un tiesību temats aplūkots arī citos JV laidienos.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas