E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8451
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
1
1
1

Metanols vējstiklu tīrīšanas šķidrumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2015
Anna

Dažu ražotāju automašīnu vējstiklu mazgāšanas šķidrumā ir metanols (atrodas bīstamo ķīmisko vielu sarakstā). Vai tas ir kaitīgs cilvēkam, un vai aizliegti šādi šķidrumi lietošanā?

A
atbild:
21. decembrī, 2015
Veselības inspekcija
Agita Antonāne, Komunikācijas nodaļas preses sekretāre

Vējstiklu mazgāšanas šķidrumu tirdzniecības noteikumi, t.sk. veikalos, neatšķiras no jebkura cita ķīmiskā maisījuma tirdzniecības noteikumiem.

Gadījumā ja ķīmiskais maisījums, t.sk. vējstiklu mazgāšanas šķidrums, kas satur vai nesatur metanolu, klasificējas kā 1., 2. un 3. kategorijas akūti toksisks maisījums un 1. kategorijas maisījums ar toksisku ietekmi uz konkrētiem mērķorgāniem pēc vienreizējas vai atkārtotas iedarbības, jāņem vērā Ķīmisko vielu likuma 17. pantā “Toksisku un ļoti toksisku ķīmisko vielu un maisījumu tirdzniecības ierobežojumi” noteiktais, ka šādus ķīmiskos maisījumus aizliegts pārdot fiziskajām personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem, kā arī juridiskās personas, kas pārdod toksiskus vai ļoti toksiskus ķīmiskos maisījumus, veic minēto ķīmisko maisījumu pircēju uzskaiti.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu noteikto vielu harmonizēto klasifikāciju ķīmiskā viela metanols (CAS Nr. 67-56-1) tiek klasificēta kā 3. kategorijas akūti toksiska viela, 2. kategorijas uzliesmojošs šķidrums, 1. kategorijas toksiska viela ar toksisku ietekmi uz īpašu mērķorgānu, ar vienreizēju iedarbību (Acute Tox.3, Flam. Liq.2, STOT SE 1, H331 Toksisks ieelpojot, H311 Toksisks, ja nonāk saskarē ar ādu, H301 Toksisks, ja norij, H225 Viegli uzliesmojošs šķidrums un tvaiki, H370 Rada orgānu bojājumus) ar specifiskajām robežkoncentrācijām atbilstoši CLP regulas 3.1.tabulā “Harmonizētās klasifikācijas un marķējuma saraksts” noteiktajam.

Attiecīgi ražotājam vai importētājam, kas izvieto tirgū vējstiklu mazgāšanas šķidrumus, jāizvērtē to sastāvā esošās vielas, jāklasificē, jāmarķē un jāiepako maisījums atbilstoši CLP regulas prasībām.

Papildus informējam, ka Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 1907/2006, kas attiecas uz ķimikāliju reģistrēšanu, vērtēšanu, licencēšanu un ierobežošanu (REACH), un ar kuru izveido Eiropas Ķimikāliju aģentūru, groza Direktīvu 1999/45/EK un atceļ Padomes Regulu (EEK) Nr. 793/93 un Komisijas Regulu (EK) Nr. 1488/94, kā arī Padomes Direktīvu 76/769/EEK un Komisijas Direktīvu 91/155/EEK, Direktīvu 93/67/EEK, Direktīvu 93/105/EK un Direktīvu 2000/21/EK XVII pielikums „Ierobežojumi attiecībā un dažu bīstamu vielu, maisījumu un izstrādājumu izgatavošanu, laišanu tirgū un lietošanu” nenosaka ierobežojumus vai aizliegumus metanolu saturošiem vējstiklu šķidrumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas