E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8439
Lasīšanai: 4 minūtes

Par NĪN maksājumu jāuzzina Rīgas Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. novembrī, 2015
Antons Pavlovskis

Labdien! Esmu pensionārs un 2.grupas invalīds. Vairākus gadus atpakaļ vēl kad strādāju un biju vesels, uzsāku divdzīvokļu privātmājas sev un dēla ģimenei būvniecību, saskaņā ar projektu un būvatļauju. Būvatļaujā norādītais ēkas būvniecības ilgums ir līdz 2022.gadam. Pēc RD nr.148 saistošajiem noteikumiem man būve, kura ir tikai par kādiem 30% uzbūvēta, ir steidzami jāpabeidz un vēl jāsadala dzīvokļa īpašumos, jo savādāk līdz 2022.gadam jeb visu laiku, kamēr tā tiks būvēta, ēka tiks aplikta ar paaugstinātu nodokļu likmi 1,5% apmērā. Kur te ir loģika un veselais saprāts? Kamēr ēka nav pabeigta un nodota ekspluatācijā, to nav iespējams sadalīt dzīvokļa īpašumos un ierakstīt zemesgrāmatā. Ar likumu atļauto ēkas būvniecības laiku es neesmu pārkāpis! Tad par ko man ir jāmaksā paaugstinātā nodokļu likme? Vai šie noteikumi ir attiecināmi uz manu situāciju?

A
atbild:
04. decembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

„Jaunbūves kļūst par nodokļa objektiem pēc to reģistrēšanas kadastra reģistrā. Turpmākais nodokļa aprēķins ir atkarīgs no kadastra reģistrā fiksētās jaunbūves kadastrālās vērtības. Lielākajā daļā gadījumu jaunbūves sākotnējā kadastrālā vērtība tiek noteikta 0 EUR apmērā. Līdz ar to šādā situācijā personai nav būtiski, vai jaunbūvei tiks piemērota samazinātā nodokļa likme, jo tas neietekmē aprēķināto nodokļa summu. Jaunbūvju īpašniekiem jāņem vērā, ka, veicot jaunbūves datu aktualizāciju kadastra reģistrā dažādās ēkas būvniecības stadijās, attiecīgi izmainīsies arī īpašuma kadastrālā vērtība, un jāvērtē, vai šādā situācijā nav lietderīgi objektā deklarēt kādu personu, lai par īpašumu saņemtu samazināto nodokļa likmi.” Šāds paskaidrojums ir sniegts Rīgas domes Pašvaldību ieņēmumu pārvaldes informācijā par nekustamā īpašuma nodokļa jautājumiem.

Saskaņā ar Rīgas domes noteikumiem Nr.148 „Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” (stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī), ja personai vienai pašai pieder divu vai vairāku dzīvokļu māja, domājamās daļas no šādas mājas vai telpu grupa nedzīvojamā ēkā, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, ar samazināto nodokļa likmi apliekamā platība ir piesaistīta objektā deklarēto personu skaitam. Vienai dzīvesvietu deklarējušai personai piekrītošā platības daļa, par ko tiks piemērota samazinātā nodokļa likme 2016.gadā, ir 50 m2, 2017.gadā – 40 m2, bet 2018.gadā – 30 m2. Pārējai ēkas platībai (ja tāda ir) piemērojamā nodokļa likme būs 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

Konkrēti par savu situāciju un paredzamo nodokļa maksājumu Jums jāinteresējas Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē. Konsultatīvais tālrunis 80000850, e-pasta adrese pip@riga.lv vai klātienē Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes klientu apkalpošanas centrā Terēzes ielā 5.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas