E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8438
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Sociālā palīdzība tiem, kam mazi ienākumi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. novembrī, 2015
Lenija

Labdien! Man ir divi jautājumi par pensijas vecumu, proti, par vientuļa cilvēka pensijas vecumā tiesībām u.c. 1) Es dzirdēju, ka vientuļie pensionāri var saņemt visāda veida palīdību no valsts, piemēram, dzīvokļa rēķina apmaksu u.c., atkarībā no viņu dzīvojamās platības lieluma. Paskaidrojiet, lūdzu, kādai ir jābūt maksimālai dzīvokļa platībai metros, lai vientuļš pensionārs varētu pretendēt uz kaut kādu valsts institūciju palīdzību? Vai tas arī ir atkarīgs no pensijas lieluma? Ja jā, kādai ir jābūt maksimālai pensijai, lai pensionārs varētu pretendēt uz sociālo palīdzību? Vai ņem vērā arī naudas uzkrājumus bankas kontos? 2) Jautājums par apbedīšanas pabalstu, ko izmaksā pēc vientuļa cilvēka nāves, taču, ja ir otrās vai trešās pakāpes radinieki, kuri dzīvo atsevišķi. Kā es zinu, pabalsts ir 2 pensiju apmērā. Kas saņems šo pabalstu un uz kādiem nosacījumiem?

A
atbild:
04. decembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts maksā pensiju. Ja nopelnītā pensija ir maza, pašvaldības sociālais dienests piešķir sociālos pabalstus, kādi paredzēti trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem.

Lai pretendētu uz sociālo palīdzību, kas var būt garantētā minimālā ienākuma līmeņa (GMI) pabalsts, arī dzīvokļa pabalsts, sociālajā dienestā jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Iespējamā palīdzība atkarīga no tā, kādi ir Jūsu ienākumi, vai ir īpašumi un arī naudas uzkrājumi. Tātad, nosakot tiesības uz sociālajiem pabalstiem, sociālais dienests vērtē visu informāciju par cilvēka ienākumiem.

Persona atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Šāds ienākumu līmenis valstī noteikts Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu". Trūcīgā statuss tiek piešķirts, ja mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā ienākumi nepārsniedz 128,06 eiro. Ja ienākumi nesasniedz šo summu, pašvaldība piemaksā GMI pabalstu.

Maznodrošinātā statusam katrā pašvaldībā ienākumu līmenis ir atšķirīgs. Piemēram, Rīgā persona atzīstama par maznodrošinātu, ja tās ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 320 eiro, savukārt, ja dzīvoklī dzīvo viens vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējs, viņš atzīstams par maznodrošinātu, ja viņa vidējie ienākumi mēnesī nepārsniedz 400 eiro. Rīgas domes Labklājības departamenta informācijā ir izklāstīts, kāda palīdzību var saņemt maznodrošinātie iedzīvotāji.

Par to, vai Jums ir tiesības uz sociālajiem pabalstiem, jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Apbedīšanas pabalstu pensionāra nāves gadījumā izmaksā divu pensiju apmērā ģimenes loceklim vai personai, kura faktiski uzņēmusies apbedīšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas