E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8437
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
11
11

Pārkāptas autortiesības, izmantojot fotogrāfiju no interneta

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. novembrī, 2015
Karlis

Labdien! Interneta veikalos parādījusies iegādājama prece, uz kura etiķetes izmantota fotogrāfija. Šī prece pieejama vairums interneta veikalos. Uz šī produkta esošās etiķetes izmantota manis veidota fotogrāfija, nedaudz samazināti izmēri, nomainīta fona krāsa utt. Neesmu nedz iesniedzis, nedz atļāvis neko no manām fotogrāfijām (kas pieejamas internetā) publicēt, izmantot, gūt peļņu. Vai šis ir pārkāpums? Un ja jā, ko man vajadzētu darīt, lai to novērstu? Paldies.

A
atbild:
15. decembrī, 2015
Laura Studente
LV portālam
Biznesa augstskola Turība
Ingrīda Veikša, Juridiskās fakultātes prodekāne

Jā, fotogrāfiju izmantošana komerciāliem nolūkiem bez autora piekrišanas ir pārkāpums.

Pirmkārt, jāmin, ka jebkura fotogrāfija, ko uzņēmis cilvēks, ir tā autordarbs, kas tiek aizsargāts ar Autortiesību likumu. Savukārt Autortiesību likums darba autoram sniedz vairākas tiesības, tai skaitā aizliegt vai atļaut sava darba izmantošanu, tiesības tikt atzītam kā autoram, kā arī aizliegt jebkādi pārveidot savu darbu, ja tas tiek izplatīts.

Autortiesību likuma 69.1 pants nosaka, ka, ja personas vainas dēļ notikusi autortiesību vai blakustiesību objektu prettiesiska izmantošana, autortiesību vai blakustiesību subjekti ir tiesīgi prasīt radītā zaudējuma un morālā kaitējuma atlīdzību.

Ir gan vairāki izņēmumi, kad darbu var izplatīt bez tā autora piekrišanas un arī atlīdzības, un viens no tiem ir tādā gadījumā, ja tiek izmantots publiski pieejams vai izstādīts darbs.

Tomēr, kā norāda Biznesa augstskolas „Turība” prodekāne Dr. iur. Ingrīda Veikša, tad internets Autortiesību likuma izpratnē nav publiska vieta. Šī piebilde 25.pantā par publiski izstādītu darbu izmantošanu attiecas tikai uz parkos, ielā izstādītiem arhitektūras un skulpturālajiem darbiem, nevis uz fotogrāfijām internetā.

Līdz ar to jautājumā aprakstītā komersanta rīcība ir pārkāpums, jo komerciāliem nolūkiem ir izmantots autordarbs, tas ir izmainīts, un tas, ka foto ir bijis atrasts internetā, pārkāpēju neattaisno. Tātad Jums ir tiesības vērsties pie komersanta un prasīt kompensāciju; ja komersants nepiekrīt, tad vērsties tiesā pret šo komersantu.

Zaudējumu atlīdzības un morālā kaitējuma apmērs nosakāms saskaņā ar Civillikumu. Nosakot zaudējumu atlīdzības apmēru, var ņemt vērā arī tās personas negodīgi gūto peļņu, kura prettiesiski izmantojusi autortiesību vai blakustiesību objektu.

Jāpiebilst, ka autortiesību un blakustiesību subjekti, sniedzot tiesā prasību par tiesību pārkāpšanu, ir atbrīvoti no valsts nodevas.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas