E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8433
Lasīšanai: 2 minūtes

Par piespiedu ārstēšanas izbeigšanu lemj tiesa

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2015
aija

Mans dēls atrodas piespiedu ārstēšanā par zādzību veikalā.  Viņš ir invalīds ar šizofrēnijas diagnozi, gribētu jautāt, cik ilgu laiku viņam jāpavada šajā iestādē un kas lemj par viņa soda izbeigšanu?

A
atbild:
01. decembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Krimināllikuma 13. un 14.pants nosaka: personai, kura atzīta par nepieskaitāmu vai ierobežoti pieskaitāmu, tiesa var piemērot šajā likumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus.

Krimināllikuma 69.panta otrā daļa: „(2) Piespiedu ārstēšanu un ārstniecības iestādes tipu nosaka tiesa atkarībā no tā, ar kādu psihisku slimību attiecīgā persona ir saslimusi un kāds ir šīs personas nodarījuma raksturs. Nosakot ārstēšanu psihiatriskajā slimnīcā (nodaļā), tās tipu izraugās ārstniecības iestāde.”

Minētā panta ceturtā daļa: „Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu tiesa izbeidz vai to groza uz mazāk ierobežojošu līdzekli, ja attiecīgā persona ir izveseļojusies vai tās veselības stāvoklis uzlabojies, vai tiek konstatēts, ka šīs personas veselības stāvoklis ir citādi mainījies tiktāl, ka tā vairs nav bīstama sabiedrībai.”

Tā kā par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu lemj tiesa, pirmkārt, ir jābūt tiesas nolēmumam šajā lietā. Otrkārt, informāciju par ārstēšanas gaitu un tās paredzamo ilgumu varat iegūt ārstniecības iestādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas