E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8430
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka pabalsts ir pakļauts parādu piedziņai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2015
Vineta

Sveiki! Saņemšu bezdarbnieka pabalstu! Cik no tā var novilkt tiesu izpildītājs, ja man apgādībā ir vēl trīs bērni?

A
atbild:
01. decembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uz Jūsu jautājumu nav iespējams sniegt  konkrētu atbildi, jo nav zināms ne bezdarbnieka pabalsta apmērs, ne parādsaistību veids.

Vispārēji atkarībā no parādsaistību veida piedziņas ikmēneša apmērs līdz parādsaistību pilnīgai dzēšanai Civilprocesa likumā (CPL) ir noteikts procentos no ienākumiem – 30 vai 50% apmērā. Tā kā bezdarbnieka pabalsts ir darba samaksai pielīdzinātais maksājums, tad no tā ieturējumus veikt var. To dara VSAA, ja vien piedziņa vispār ir iespējama, lai ievērotu parādniekam obligāti saglabājamo naudas summu.

Proti, CPL 594.panta regulējums nosaka, ka parādniekam ir jāsaglabā noteikts minimālo naudas līdzekļu apmērs – ne mazāk kā 320 vai 160 eiro.

Ja apgādājamais nepilngadīgais bērns ir ierakstīts nodokļu grāmatiņā, tikai tad līdzās minimāli noteiktajam līdzekļu apmēram uz katru vienu bērnu ir saglabājami naudas līdzekļi 64,03 eiro apmērā. Attiecīgi pārējās summas atkarībā no parāda piedziņas veida novirzāmas parāda segšanai.

Ja iepazīstaties ar šo informāciju un saprotat, ka piedziņa no Jums nav iespējama, būtu ieteicams tomēr vienoties ar tiesu izpildītāju par kādu konkrētu ikmēneša summu, ko Jūs maksātu labprātīgi, lai parādsaistības tomēr uzsāktu dzēst. Ir maldīgi domāt, ka zemo ienākumu un šobrīd neiespējamās piedziņas dēļ Jūsu parādsaistības izzudīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas