E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8428
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlīdzību par darbspēju zaudējumu nemaksā bezdarbnieka pabalsta laikā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2015
Māris

Labdien! Man ir 3.gr. invaliditāde, invaliditātes cēlonis - arodslimība. Laikā, kad saņēmu bezdarbnieka pabalstu, arodslimības atlīdzība (par invaliditāti) man netika izmaksāta. Kādēļ atlīdzību izmaksā tikai tad, kad esmu darba attiecībās?

A
atbild:
27. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, atlīdzību par darbspēju zaudējumu pārtrauc uz laiku, kad persona saņem bezdarbnieka pabalstu. To nosaka likums „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”.

Satversmes tiesas spriedumā (2010.gada 29.oktobrī lietā Nr.2010-17-01) likuma norma atzīta par atbilstošu Satversmei. Spriedumā paskaidrots: jāņem vērā, ka darba negadījumu sociālās apdrošināšanas joma ir balstīta uz obligātajām iemaksām un solidaritātes principu un ka no Satversmes neizriet prasība vienlaikus izmaksāt darbnespējas atlīdzību un bezdarbnieka pabalstu.

Kā norādīts spriedumā, Satversme neparedz personai tiesības prasīt, lai tās negūtie darba ienākumi gadījumā, ja tie jau tiek kompensēti sakarā ar vienu sociālo risku, tiktu kompensēti vēlreiz - arī sakarā ar otru sociālo risku. Sociālās tiesības nav tulkojamas tā, ka valstij būtu jāgarantē atsevišķs pabalsts katra sociālā riska iestāšanās gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas