E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8422
Lasīšanai: 6 minūtes

Pašnodarbinātā sociālā apdrošināšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. novembrī, 2015
Madara

Labdien! Es īsti nesaprotu, kādu summu es saņemšu "uz rokas" kā pašnodarbinātā nomaksājot visus nodokļus no mēneša ienākumiem 500 eiro apmērā. Kā to aprēķina, jo bez ekonomista zināšanām, skatoties uz cipariem 23% + 30,8%, sanāk, ka man valstij ir jānomaksā puse no ienākumiem? Kā arī kāda būs mana māmiņalga, ja attiecīgi esmu regulāri vismaz gadu maksājusi nodokļus no šādas ikmēneša summas, bet palieku stāvoklī?

A
atbild:
30. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiklab darba ņēmēja algai, kā arī saimnieciskās darbības veicēja ienākumam iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 23%. Saimnieciskās darbības veicējam ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek ienākumu no saimnieciskās darbības, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas maksājumiem (slimības pabalsts, maternitātes un vecāku pabalsts u.c.) ir tad, ja arī pats cilvēks iesaistās sociālās apdrošināšanas sistēmā.

Darba ņēmējs no savas bruto algas maksā daļu no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (10,50%), divtik vairāk (23,59%) par viņu samaksā darba devējs, kopā 34,09%. Piemēram, ja darba ņēmēja alga bruto ir 500 eiro, tad sociālās iemaksas ir 52,50 eiro (ietur no darbinieka algas) plus 117,95 eiro (samaksā darba devējs).

Pašnodarbinātais sociālās apdrošināšanas iemaksas maksā pats. Pašnodarbinātajam sociālo iemaksu likme ir 30,58 procenti. Atšķirībā no algota darbinieka, par kuru lielāko daļu sociālo iemaksu samaksā darba devējs (uzņēmums, iestāde), pašnodarbinātajam līdzvērtīgu sociālās apdrošināšanas maksājumu saņemšanai pašam jāiemaksā daudz lielāka summa. Ja pašnodarbinātais sociālās iemaksas veic no 500 eiro, tad viņam ir jāsamaksā 152,90 eiro.

Sociāli apdrošinātai personai - darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai personai – ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu (jeb māmiņalgu) apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darbnespējas lapa B, vecāku pabalstam – diena, ar kuru pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Maternitātes un vecāku pabalsta aprēķinam ņem vērā vidējo iemaksu algu. Darba ņēmējam tā ir bruto alga, pašnodarbinātajam – iemaksu objekts. Tātad, ja maksā sociālās iemaksas no 500 eiro, no tās arī tiek rēķināti pabalsti.

Pašnodarbinātajam vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums (izsniegta darbnespējas lapa B slimības vai maternitātes gadījumā, vai kad pēc maternitātes pabalsta perioda ir tiesības uz vecāku pabalstu).

Šāds vidējo iemaksu algas noteikšanas periods ir saistīts ar to, ka pašnodarbinātie iemaksas maksā reizi ceturksnī.

Piemēram, ja pašnodarbinātai personai darbnespējas lapa B būtu paredzēta no 2016.gada 1.marta (1.ceturksnī), tad maternitātes pabalsta aprēķinam tiktu ņemts vērā sociālo iemaksu periods no 2014.gada 4.ceturkšņa līdz 2015.gada 3.ceturksnim (ieskaitot), respektīvi, no 2014.gada oktobra līdz 2015.gada septembrim.

Maternitātes pabalsts tiek piešķirts 80% apmērā no sievietes vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Aptuveno pabalsta summu var uzzināt, saskaitot 12 mēnešu iemaksu algu un iegūto rezultātu dalot ar 365 (kalendāro dienu skaits šajos 12 mēnešos). Iegūtais rezultāts ir kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga. Aprēķina 80% no tās, un reizina ar 56 vai 70 dienām atkarībā no paredzamā grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma ilguma. 

Piemēram, ja iemaksu alga visus aprēķina perioda 12 mēnešus bijusi 500 eiro mēnesī, maternitātes pabalstu rēķina šādi: (80% no (500 eiro x 12):365)= ~13,15 EUR. Pabalsts par 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām - ~920,55 EUR.

Vecāku pabalsta izmaksas ilgumu var izvēlēties:

  • saņemt līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai - 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna pusotra gada vecumam - 43,75 % apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalsta saņēmējam papildus tiek maksāts arī bērna kopšanas pabalsts līdz bērna pusotra gadu vecumam - 171 eiro mēnesī.

Pašnodarbinātā statusā var būt fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, autoratlīdzības saņēmēja  un citi likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1.pantā uzskaitītie pašnodarbinātības ienākumu guvēji.

Informāciju par valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksām izklāstīta Valsts ieņēmumu dienesta informācijā Saimnieciskās darbības veicēji.

Savukārt par pabalstiem saistībā ar bērna piedzimšanu informācija atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas