E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8419
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Par grāmatvedības kārtošanu un kontroli ir atbildīgs uzņēmuma vadītājs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. novembrī, 2015
Līga

Sveiki, gribēju uzzināt Jūsu viedokli par manu situāciju. 2014.g. septembrī sāku strādāt par vienu no grāmatvedēm uzņēmumā pēc universitātes beigšanas bez jebkādas iepriekšējas pieredzes. Neilgi pēc manas darba uzsākšanas aizgāja dekrētā otra grāmatvede, kura virspusēji un steigā mani iepazīstināja ar manu darbu un “apmācīja” mani. Diemžēl nezinu, cik daudz galvenā grāmatvede seko līdzi manam darbam un kā pirmajā darbavietā mani neatstāj sajūta, ka esmu kaut kur pieļāvusi kļūdas. No darba man katru dienu ir liels stress un radušās veselības problēmas. Izdomāju, ka, lai glābtos no stresa, iešu prom no amata ar 2015.g. 31.decembri. Bet 2015.g. novembrī VID uzņēmumam pieteica nodokļu auditu, sākot ar decembri par periodu no 2014.g. līdz šim brīdim. Esmu tā satraukusies par to, ka esmu kļūdījusies PVN aprēķinā un algas aprēķinā un ka manis dēļ varētu rasties nodokļu uzrēķini. Tā kā tikko tikai esmu no universitātes un ne ar pašām labākajām atzīmēm, mani neatstāj sajūta, ka pati neredzu savas kļūdas. Pluss vai es varu aiziet audita laikā? Vai man nebūs kāds sods vai kaut kas, ja atklāsies nesakritības? Ko man darīt un ko varu gaidīt? Man paziņas saka, lai nesatraucos, jo viss būs uz vadības un galvenās grāmatvedes pleciem, jo viņiem vajadzēja sekot līdzi manam darbam. Lūdzu palīdziet man!

A
atbild:
30. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par grāmatvedību” 2.pantā ir noteikts, ka par grāmatvedības kārtošanu ir atbildīgs uzņēmuma vadītājs.

Arī par grāmatvedības kontroli uzņēmumā atbild uzņēmuma vadītājs. Tas noteikts Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju”: uzņēmuma vadītājs nodrošina uzņēmuma grāmatvedības kontroles sistēmas izstrādi, ieviešanu un uzturēšanu. Uzņēmumā sistemātiski veic grāmatvedības kontroles sistēmas efektivitātes pārbaudi.

Uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par grāmatvedības kontroles sistēmas efektivitātes pārbaudes veikšanu un grāmatvedības kontroles sistēmas efektivitātes nodrošināšanu. Uzņēmuma vadītājs var noteikt, ka saskaņā ar uzņēmuma iekšējās kontroles sistēmu grāmatvedības kontroles sistēmas efektivitātes pārbaudi veic uzņēmuma iekšējā audita (revīzijas) dienesta darbinieki (sabiedrības kontrolieri).

Lai nodrošinātu grāmatvedības kontroles efektīvu darbību, jāievēro šādi nosacījumi:

  • darba pienākumus veic kvalificēti darbinieki;
  • ir sadalīti darba pienākumi, nosakot katra darbinieka konkrēto uzdevumu un viņa atbildības pakāpi;
  • darbinieku pienākumi ir sadalīti tā, lai katra saimnieciskā darījuma norisi kontrolētu vairāki darbinieki;
  • ir sagatavoti kvalitatīvi darba organizācijas dokumenti un ievērots nosacījums, ka visos gadījumos, kad nepieciešams rīkoties citādi, nekā minētajos dokumentos norādīts, nepieciešama uzņēmuma vadītāja atļauja;
  • uzskaites funkcija ir atdalīta no pārējām uzņēmuma saimnieciskās darbības funkcijām.

Darba likuma 100.pants paredz darbiniekam tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš.

Darba likumā ir paredzēta arī darbinieka atbildība, taču vienlaikus arī situācijas, kad no atbildības darbinieks ir atbrīvojams.

Diemžēl LV portāls nevar komentēt pieņēmumus par situāciju un izteikt minējumus par Jūsu uzņēmuma vadītāja rīcībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas