E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8415
Lasīšanai: 2 minūtes

Maternitātes un vecāku pabalsts ir sociāli apdrošinātai sievietei

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. novembrī, 2015
Ina

Labdien. Laikā, kad man ir piešķirts bezdarbnieka statuss jau ceturto mēnesi, paliku stāvoklī, līdz ar to jaunas darba attiecības līdz dzemdību atvaļinājumam uzsākt visdrīzāk neplānoju. Jautājums ir, vai un kādā apjomā saņemšu "māmiņalgu" u.c. saistītos pabalstus, ja pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas esmu bijusi nodarbināta un par mani maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas vismaz 10 gadus? Papildus jautājums ir, vai man ir izdevīgi saglabāt bezdarbnieka statusu līdz termiņa beigām, kas beidzas pirms dzemdību atvaļinājuma sākšanās? Paldies.

A
atbild:
27. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu (jeb māmiņalgu) ir sociāli apdrošinātai personai - darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darbnespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Ja persona nav sociāli apdrošināta (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā), tad ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu pēc bērna piedzimšanas.

Tātad, ja nebūsiet darba attiecībās vai pašnodarbinātā statusā, veicot sociālās iemaksas, Jums nebūs tiesību uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem  (maternitātes un vecāku). Tas, ka esat strādājusi un veikusi sociālās iemaksas pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas, netiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz šiem pabalstiem.

Bezdarbnieks šī pabalsta saņemšanas laikā tiek apdrošināts tikai pensijai.

Par sociālo apdrošināšanu un situāciju, kādā esat, gaidot bērniņu, ieteicams konsultēties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas