E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8404
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kanalizācijas sistēmas avāriju cēlonis lielākoties mājas iemītnieku paradumi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2015
Baiba

Labdien, mans dzīvoklis applūda, jo saucamais notekūdeņu "stāvvads" bija aizsērējis. Stāvvads nebija ne tīrīts, ne uzpasēts, lai šāds negadījums nenotiktu. Mums ir firma, kas ir gan apsaimniekotājs, gan pārvaldnieks. Uzskatu, ka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.punktā un MK noteikumu Nr.906 aprakstīts, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājs nodrošina sanitārās apkopes prasību izpildi dzīvojamā mājā, lai nepieļautu apdraudējuma iestāšanos. Protams, apsaimniekotājs/ pārvaldnieks neatdzīst, ka viņam ir bijis jāapseko un jāuzrauga, lai šāds negadījums nenotiktu. Tad jautājums - bija vai nebija? Likums nosaka, ka bija, tātad es varu prasīt viņiem atlīdzību par zaudējumiem, kas radās, aplūstot manam dzīvoklim. Pretējā gadījumā sanāk, ka mēs apsaimniekotājam maksājam apsaimniekošanas naudu tikai par to, lai firma mums izraksta rēķinu par apsaimniekošanu, bet reālas apsaimniekošanas nenotiek! Lūdzu Jūsu komentāru. Paldies.

A
atbild:
26. novembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš sniedz šādu atbildi: „Ir saprotams, ka dzīvokļa īpašniece ir cietusi neērtības un zināmus materiālos zaudējumus, tādēļ cenšas atrast vainīgo, no kura varētu pieprasīt zaudējumu atlīdzību.

Taču, pirmkārt, jānorāda, ka kanalizācijas sistēmas aizsprostošanās vistiešākā veidā ir saistīta ar iedzīvotāju ieradumiem – kā viņi šo sistēmu ekspluatē. Aizsprostojumi lielākoties notiek pēkšņi, un, kā liecina prakse, šādu avāriju dēļ tīrot kanalizācijas vadus, tajos atrodami gan dārzeņi, gan bērnu autiņbiksītes, gan citi sadzīves priekšmeti. Ja daudzdzīvokļu mājā kādā dzīvoklī notiek remonts, tad nereti kanalizācijas aizsprostojumi rodas tādēļ, ka sistēmā sabērti būvgruži vai ieliets piesārņots šķidrums, kurā mazgāti krāsošanas rīki vai trauki un kas rada aizsērējumu.

Otrkārt, normatīvajos aktos nav noteikta kārtība, ka kanalizācijas sistēma būtu profilaktiski jāpārbauda un speciāli jātīra. Tas arī radītu papildu izmaksas, kas jāsedz iedzīvotājiem, un nereti tehniski nemaz nav iespējams. Sarežģījumi ar kanalizācijas sistēmas aizsprostojumiem vairāk raksturīgi tieši vecās apbūves ēkās, kur ir maza diametra kanalizācijas caurules, kuras biežāk aizsērē un ir vieglāk aizsprostojamas.

Iedzīvotājiem varu ieteikt pašiem biežāk veikt profilaktiskus pasākumus, kanalizācijas vadu tīrīšanai ielejot sistēmā īpaši šim nolūkam paredzētus ķīmiskos līdzekļus. Pārbaudīts paņēmiens ir arī cauruļu skalošana ar karstu ūdeni, atbrīvojot tās no tauku nosēdumiem (tas galvenokārt ir nepieciešams dzīvokļos, kur sadzīves vajadzībām, piemēram, virtuvē maz izmanto karsto ūdeni vai tas nav pietiekami karsts).

Ja avārijas kanalizācijas sistēmā gadās bieži un tas nav iedzīvotāju paradumu dēļ, tad lietderīgi domāt par cauruļu nomaiņu – par to iedzīvotāji var nobalsot kopsapulcē, paredzot šiem darbiem nepieciešamo papildu finansējumu.

Treškārt, neviens normatīvais akts pārvaldniekam neuzliek pienākumu veikt kanalizācijas sistēmas profilaktiskās pārbaudes (sk. iepriekš minēto). Ja notikusi avārija, kuras dēļ dzīvoklis noplūdis, radot materiālos zaudējumus, pārvaldnieks vainīgs ir tad, ja iedzīvotāji par kanalizācijas sistēmas aizsprostojumu viņam ir ziņojuši, bet nekas nav darīts, lai bojājumu savlaikus novērstu.

Ceturtkārt, ja dzīvokļa īpašniekam ir bažas par iespējamiem materiāliem zaudējumiem inženierkomunikāciju  avāriju dēļ (bet īstenībā – vienmēr, jo var gadīties arī citas nelaimes), nekustamo īpašumu pret likstām ieteicams apdrošināt.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas