E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8403
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja parādu par daudz

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2015
Mirdza

Labdien! Mans vīrs ir iekļuvis ātro kredītu parādniekos. Procenti aug ātrā tempā, summa veidojas milzīga, lai gan viņš maksā, bet nespēj vienkārši tikt galā. Kur ir izeja? Kā var rast kādu risinājumu? Jo viņam tā summa jau augs un augs bezgalīga. Paldies!

A
atbild:
25. novembrī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Vispirms vīram būtu jāvienojas ar kreditoru par to, ka tiek apturēta sodu procentu uzskaite, bet procenti un līgumsods tiek samazināti līdz samērīgam līmenim. Tādā veidā tiks panākts tas, ka procenti vairs neturpinās augt. Ar samērīgumu jāsaprot, ka  kopējā summa nevar būt lielāka nekā dubults apmērs pret parāda pamatsummu. Turklāt ir jābūt skaidri sastādītam grafikam – jābūt redzams, kādu summu maksājot pēc cik mēnešiem parāds pilnībā tiks dzēsts.

Gadījumā ja kredītdevējs nepiekrīt šādi vienoties vai arī vienošanos nav iespējams izpildīt, ir divi iespējamie risinājumi. Ja parādsaistības kopumā ir sasniegušas 5000 eiro apmēru, tad ir vērts domāt par maksātnespējas procesa iziešanu. Ja parāds nav sasniedzis šādu apmēru, tad risinājums var būt tiesvedība ar kreditoru – tas nodrošinās, ka procentu uzskaite tiek pabeigta un tie ir aprēķināti likumiskajā apmērā.

Vairāk par iespējamiem risinājumiem var lasīt LV portāla skaidrojumā „Parādu ārpustiesas piedziņa – uzmanīgi ar vienošanām, ko paraksta!”

Katrā situācijā var būt atšķirīgas nianses, tāpēc pastāv arī iespēja vērsties pie padoma pie konsultantiem, piemēram, konsultācijas sniedz Latvijas Kredītņēmēju asociācija, kas palīdzēs izvēlēties, kurš no risinājumiem ir pareizākais tieši Jūsu vīra situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas