E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8381
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pašvaldībai ir tiesības lemt par īres maksas paaugstināšanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2015
Sergejs

Labdien! Pirms vairākiem mēnešiem no namu pārvaldes saņēmu paziņojumu par īres maksas paaugstināšanu (dzīvoju pašvaldības dzīvoklī). Paziņojumā norādīts, ka man jāierodas namu pārvaldē noslēgt vienošanos pie īres līguma. Ja es nepiekrītu īres maksas paaugstināšanai un neparakstu vienošanos ar namu pārvaldi, vai viņi būs tiesīgi piestādīt man rēķinus par paaugstināto maksu?

A
atbild:
26. novembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 11.1 pants „Pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksa” nosaka:

„Pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā, ievērojot šā panta otrās daļas noteikumus.

Ja dzīvojamā telpa tiek izīrēta personai, kurai pašvaldības pienākums ir sniegt likumā noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, attiecīgās pašvaldības dome var noteikt zemāku īres maksu, samazinot dzīvojamās telpas apsaimniekošanas izdevumus un neiekļaujot tajā peļņu.”

Likuma 11.3 pantā noteikts, ka īrnieks par īres maksas paaugstināšanu jābrīdina noteiktu laiku iepriekš (ja rakstisks paziņojums saņemts pirms vairākiem mēnešiem, tad likuma prasības izīrētājs ir ievērojis). Saskaņā ar likumu varat apsaimniekošanas uzņēmumam pieprasīt informāciju par maksas paaugstināšanas iemeslu (ja tās nebija paziņojumā par īres maksas paaugstināšanu) un īres maksas paaugstināšanas finansiālo pamatojumu. Bet tālāk faktiski neko nevarat darīt, jo likumā noteikts, ka pašvaldība vai tās pilnvarota persona ir tiesīga noteikt īres maksas apmēru. Ja nemaksāsiet īres maksu noteiktajā apmērā, krāsies parāds un ar laiku apsaimniekotājs varēs sniegt tiesā prasību par parādu piedziņu un saistībā ar to, iespējams, arī īres tiesisko attiecību pārtraukšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas