E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8379
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ja sieva nepiekrīt šķirties, jāsniedz prasība tiesā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2015
genadijs

Labdien. Kādas iespējas ir šķirt laulību, ja ar sievu nedzīvoju kopā jau 12 gadus. Esmu deklarēts un dzīvoju kopā ar citu sievieti jau 12 gadus. Sieva atļauju uz laulības šķiršanu nevēlas dot. Vai ir iespēja šķirt laulību bez viņas piekrišanas?

A
atbild:
19. novembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ja viens no laulātajiem nepiekrīt laulības šķiršanai, laulību var šķirt tikai tiesa. Gadījumos kad otra puse piekrīt šķirties, laulību var šķirt pie zvērināta notāra – tas ir gan ātrāks, gan arī lētāks process.

Pirms dokumentu iesniegšanas tiesā pusei, kas vēlas šķirties – Jums (prasītājam), jāsamaksā valsts nodeva 142,29 eiro apmērā. Pēc valsts nodevas samaksāšanas tiesā jāiesniedz laulības šķiršanas prasības pieteikums. Pieteikumam jāpievieno pierādījumi par valsts nodevas samaksu un citu tiesas izdevumu nomaksu.

Jums jāiesniedz dokumenti, kas pamato apstākļus, uz kuriem dibināts prasījums, kādēļ laulība jāšķir, tāpat jāpievieno laulības apliecības oriģināls; ja laulībā dzimuši bērni, tad bērnu dzimšanas apliecības, uzrādot oriģinālus. Tāpat ir svarīgi tiesā iesniegt dokumentus, kas šķiršanās procesā var būt būtiski, piemēram, laulības laikā iegūtā īpašuma tiesību apliecinoši dokumenti, izziņa no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras par personas ienākumiem. Jārēķinās, ka laulības šķiršana tiesā prasīs vairākus mēnešus.

Plašāks skaidrojums rakstā „Laulības šķiršana tiesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas