E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8374
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts vecāku apdrošina līdz bērna pusotra gada vecumam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2015
Madara Trantovska

Sveiki. Gribēju pajautāt, vai es varu iestāties bezdarbniekos, ja vispār neesmu strādājusi, un cik es saņemšu pabalstu, ja nav bijusi neviena darbavieta? Man bērniņš piedzima, kad biju vēl nepilngadīga, tāpēc tāds jautājums.

A
atbild:
20. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu Jūs varat iegūt, ja nestrādājat. Jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Vispārējā gadījumā tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir tiem, kas zaudējuši darbu, tātad – ir strādājuši. Jo šis pabalsts tiek piešķirts tad, ja ir bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Taču tiesības uz bezdarbnieka pabalstu var būt arī tad, ja nav strādāts, bet ir piedzimis bērns. Jo valsts apdrošina vecākus līdz bērna pusotra gada vecumam. Likums "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz, ka personas, kuras kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošinātas bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai.

Tātad laika periods, kad kopts bērns līdz pusotra gada vecumam un saņemts bērna kopšanas pabalsts, veido apdrošināšanas stāžu (darbam pielīdzināto periodu).

Personai, kura pēc bērna pusotra gada kopšanas (pirms tam nav bijusi darba ņēmēja un kā nestrādājoša persona saņēmusi bērna kopšanas pabalstu) nolemj pieprasīt bezdarbnieka pabalstu, piešķirtais bezdarbnieka pabalsts tiek noteikts 60% no valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra, šobrīd 60% (2x 64,03 eiro) – 76,84 eiro par pirmajiem trijiem mēnešiem. Pēc tam bezdarbnieka pabalsta apmērs samazinās - par nākamajiem trim mēnešiem tas ir 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, par beidzamajiem trim mēnešiem - 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu arī šādā gadījumā ir jāizmanto noteiktā laikā. Jo, kā jau teikts, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Par sociālajām garantijām, arī par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu varat izlasīt LV portāla skaidrojumā „Māmiņu sociālā apdrošināšana bērna kopšanas atvaļinājuma laikā”.

To, vai Jums ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, noskaidrojiet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas