E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8347
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Neizmantoto papildatvaļinājumu naudā nekompensē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2015
Sandra

Labdien, situācija ir tāda, ka darbinieks strādā no 2012.gada 1.janvāra un tam ir 3 bērni vecumā līdz 16 gadiem, taču darba attiecību laikā darbinieks nav izmantojis tiesības uz ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu. Darba devējs bija informēts par bērniem, uzsākot darba attiecības. Vai, pārtraucot darba attiecības 2015.gada 31.decembrī, darbiniekam ir jākompensē neizmantotais ikgadējais papildatvaļinājums un kādā apmērā? DL 149.p. 5.d teikts: (5) Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. Darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Vai ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums ir nošķirams jēdziens no ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma, vai tam ir jāpiemēro tādi paši noteikumi kā ikgadējam apmaksātam atvaļinājumam, tajā skaitā arī DL 149.p. 5.d?

A
atbild:
26. novembrī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, kā arī papildatvaļinājums ir Darba likumā paredzētie atpūtas laika veidi, kā arī viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai nodrošinātu darbinieka tiesības uz taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem. Darba devējam ir pienākums nodrošināt darbiniekam iespēju izmantot Darba likumā paredzētās tiesības uz apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu, par atvaļinājuma laiku izmaksājot darbiniekam normatīvajos aktos paredzēto atvaļinājuma naudu.

Darba likuma 149.panta piektā daļa nosaka, ka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma kompensēšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis.

Atšķirībā no šīs normas Darba likums neparedz darba devējam neizmantoto ikgadējo papildatvaļinājumu kompensēt naudā, izbeidzot darba tiesiskās attiecības. Tāpēc darbiniekam ieteicams izmantot papildatvaļinājumu katru gadu, ja iespējams, arī uzteikuma termiņā.

Nedaudz atšķirīgu neizmantotā papildatvaļinājuma izmantošanas kārtību nosaka Valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums. Minētā likuma 42.panta desmitā daļa nosaka, ka „piešķirtā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un amatpersona (darbinieks) piešķirto papildatvaļinājumu nav izmantojis”. Minētajā gadījumā papildatvaļinājums jau ir piešķirts ar rīkojumu, taču ir izveidojusies situācija, ka darbiniekam nav bijis iespējams to izmantot, piemēram, ilgstošas slimības gadījumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas