E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8324
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Mikrouzņēmumā nodarbinātajam nepiemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2015
Anita

Vai politiski represētai pensionārei, kura strādā mikrouzņēmumā, nepienākas nodokļu atvieglojumi pie pensijas? Vai, iepriekš nebrīdinot, var veikt nodokļu ieturēšanu ar atpakaļejošu datumu par 2 gadiem? Algas nodokļu grām. ir iesniegta VSAA.

A
atbild:
23. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai periodā, kad tā ir nodarbināta mikrouzņēmumā, nav piemērojams likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktais atvieglojums politiski represētām personām.

Ar 2014.gada 1.jūniju mikrouzņēmuma darbiniekam vairs nav pienākuma iesniegt algas nodokļa grāmatiņu mikrouzņēmumā. Ja persona ir mikrouzņēmuma darbinieks, tad algas nodokļa grāmatiņu tā nevar iesniegt nevienā ienākuma gūšanas vietā. Mikrouzņēmuma darbiniekam Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā algas nodokļa grāmatiņas sadaļā “Galvenā ienākuma gūšanas vieta” spiedpoga “Iesniegt” ir neaktīva.

Visiem pensionāriem, izmaksājot pensiju, neatkarīgi no tā, vai persona ir vai nav nodarbināta pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piemēro pensionāra neapliekamo minimumu.

Attiecībā uz nodokļa ieturēšanu vai pārrēķināšanu par diviem gadiem, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pārrēķina nodokli tikai par kalendāro gadu, ja ir nepareizi piemērots atvieglojums. Savukārt par iepriekšējiem gadiem nodokli precizēt var tikai pats nodokļu maksātājs, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vai Valsts ieņēmumu dienests administratīva akta veidā.

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē www.vid.gov.lv sadaļā Nodokļi / Mikrouzņēmumu nodoklis / Informatīvie materiāli ir pieejami  divi informatīvie materiāli ar informāciju, kas jāzina mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbiniekiem:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas