E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8310
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlīdzības likumā paredzētās sociālās garantijas neattiecina uz pedagogiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2015
Uldis

Labdien! Ir radies jautājums sakarā ar pabalstu tuvinieku zaudējuma gadījumā. Šogad mira gan brālis (martā), gan vecmāmiņa (novembrī). Strādāju speciālajā skolā, tā ir valsts finansēta skola, par skolotāju. Pēc likuma it kā varu saņemt šo pabalstu par abiem zaudētiem tuviniekiem, bet, apjautājot kolēģus šajā jautājumā, viņiem esot atteikts, jo pienākoties tikai tehniskajiem darbiniekiem. Šķērslis esot novada saistošie noteikumi. Lūdzu rast skaidrību šajā jautājumā! Strādāju Saldus novadā.

A
atbild:
16. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, līdz ar to arī šī likuma  20.pants (Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi), netiek attiecināts uz pedagogiem.

Arī pašvaldības noteikumos (nolikumos) par novada pašvaldības iestāžu amatpersonu un darbinieku atlīdzību norāda, ka tie neattiecas uz izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem. Taču ir pašvaldības, kuru noteikumos ir atrunāti konkrēti izņēmumi - pabalsti sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi, kā arī pabalsta piešķiršanai amatpersonas (darbinieka) nāves gadījumā. Ja pašvaldības saistošajos noteikumos nav paredzēta pabalstu izmaksa pedagogiem tuvinieka nāves gadījumā, tad to arī nemaksā.

Tātad, kāda ir kārtība pabalstu izmaksāšanā, varat noskaidrot savas pašvaldības domē.

Darba likuma 74.pants paredz darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam noteikto darba algu par divām darba dienām, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks neveic darbu sakarā ar laulātā, vecāku, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa nāvi.

Savukārt sociālās jomas likumi paredz apbedīšanas pabalstu, ko Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā var pieprasīt ģimenes loceklis vai persona, kura uzņēmusies apbedīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas