E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8277
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Maksātnespēja, ja ir lielas parādsaistības pie nebanku kreditoriem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2015
riks

Labdien. Man ir radies tāds jautājums par manu ģimenes situāciju. Man ir paņemti daudzi ātri kredīti un beigu beigās visādu ķibeļu un darba zaudējuma dēļ vairs neesmu spējīgs maksāt kredītus. Kredīti kopumā jau sakrājušies ap 7000 EUR. Man jau piedzinēji zvana un draud, ka būs tiesa, un viņi uzreiz ņem no manas algas 50%. Nevar ar viņiem vienoties, ka konkrētā datumā maksāju mazu summu, ap 20-30 EUR mēnesī, viņi grib savu konkrēto ciparu, ko es nevaru maksāt par katru kredītu. Vai piedzinēji var tā darīt, ka no manas algas uzreiz 50% nost un tiesā sūdzēt? Un kur es varbūt varu lētāku maksātnespēju uztaisīt? Kādas ir mans tiesības attiecībā pret piedzinējiem un ko var viņi?

A
atbild:
25. novembrī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Ārpustiesas parādu piedzinēji nekādas darbības ar parādnieka ienākumiem, mantu utt. veikt nedrīkst. Parādu piedzinēji drīkst tikai informēt parādnieku par tā parādsaistībām. Tomēr kreditoram ir tiesības parādnieku iesūdzēt tiesā, tāpēc piedzinēji var par šo faktu brīdināt parādnieku.

Vairāk par to var lasīt LV portāla skaidrojumā „Ārpustiesas parādu piedziņa. Ko drīkst un nedrīkst darīt piedzinējs?”

Savukārt par dažādiem veidiem, kā risināt parādsaistības ar nebanku kreditoru, var lasīt LV portāla skaidrojumā „Parādu ārpustiesas piedziņa – uzmanīgi ar vienošanām, ko paraksta!”

Maksātnespēja ir viens no parādu problēmas risinājumiem, savukārt Maksātnespējas likums paredz, ka fiziskās maksātnespējas procesu var uzsākt tad, ja:

  • personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro;
  • sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 10 000 eiro.

Tātad ar parāda apmēru 7000 eiro var uzsākt fiziskas personas maksātnespējas procesu.

Nav tādas iespējas veikt „lētāku” maksātnespēju, šis process visiem norit vienādi. LV portālā pieejami vairāki raksti, kas palīdzēs saprast, kā norit maksātnespējas process:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas