E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8258
Lasīšanai: 3 minūtes

Par siltināšanu jāmaksā dzīvokļa īpašniekam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2015
Vineta

Labdien! Tēvs 2012.gadā pameta dzīvokli bankai, un tur ievācās mana ģimene. Banka nevar ilgstoši pārdot dzīvokli, un tas joprojām skaitās zemesgrāmatā kā viņa. Kā ģimenes locekle noslēdzu līgumu ar pagastu par komunālo pakalpojumu saņemšanu. Dzīvoju uz putna tiesībām, jebkurā brīdī gaidot, kad kāds nopirks dzīvokli. Šomēnes rēķinā parādījās jauna sadaļa - siltināšana. Pagastā teica, tā kā mana ģimene dzīvo renovētā mājā, jums ir jāmaksā visi maksājumi, kas paredzēti attiecīgās mājas iedzīvotājiem, tai skaitā par mājas siltināšanu. Ja nē, tad, kolīdz sakrāsies parāds par pilnībā nenomaksātajiem komunālajiem, ūdeni nogriezīs nost un ar spaini katlumājā varēs saņemt sanitāro normu un parādus tiesu izpildītājam. Skaidrojumi, ka esmu gatava maksāt tikai komunālos, jo siltināšana ir mājas uzlabojums, kas paliek īpašniekiem, bet es dzīvoju pat bez kāda īres līguma ar dzīvokļa formālo saimnieku, un nekādu mājas siltināšanu nepasūtīju. Vai tiešām apsaimniekotājs var piespiest maksāt par siltināšanu vai mākslīgi padarīt par parādnieku?

A
atbild:
19. novembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par siltināšanu ir jāmaksā dzīvokļa īpašniekam. Ja īpašums zemesgrāmatā arvien reģistrēts uz Jūsu tēva vārda, tas būtu jādara viņam.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro, ka maksājumu par siltināšanu īrniekam uzspiest nevar. Ja persona saskaņā ar noslēgto līgumu norēķinās par komunālajiem pakalpojumiem, tad nav pamata tos liegt un ūdens piegādes atslēgšanas gadījumā īrnieks teorētiski varētu vērsties tiesā par sagādāto zaudējumu atlīdzību.

Taču šajā gadījumā jāņem vērā, ka īres tiesiskās attiecības nav sakārtotas un tas jebkurā brīdī var radīt problēmas, arī juridiski nekorektu prasību veidā.

Par siltināšanu visiem īpašniekiem ir jāmaksā solidāri, tas nevar palikt kā neatgūstams parāds apsaimniekotājam. Tādēļ pašvaldība ar tai pieejamiem līdzekļiem mēģina šo naudu iegūt. Tā kā Jūs nevarat vērsties tiesā likumīgas īrnieces statusā, pašvaldība visticamāk savus draudus par komunālo pakalpojumu liegšanu var īstenot. Bet siltināšanas parāda piedziņa ar tiesu izpildītāja starpniecību gan būs pārspīlēta, jo šis parāds, kā jau minēts, jāmaksā īpašniekam. Taču drošības labad par lieku nebūtu jurista konsultācija. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas