E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8256
Lasīšanai: 7 minūtes
2
2

Ciršanas atļauju un tās izsniegšanas procedūru var apstrīdēt RD priekšsēdētājam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2015
Kristīna Blumberga

Labdien. Esam konstatējuši, ka kaimiņos tiek uzsākta būvniecība, kuras ietvaros tiks izcirsti vairāki skaisti un seni koki. Skaidrojot situāciju, izrādās, ka sabiedriskā apspriešana par koku ciršanas atļauju IR notikusi, kaut neviens no pārējiem kaimiņiem par to nezināja, netika aicināts, nepiedalījās. Rīgas Dome ir pieņēmusi lēmumu un devusi būvniekam atļauju izcirst skaistos kokus. Lūdzu palīdziet saprast: 1) kāda ir kārtība, kā nosaka likums, kā būvobjekta kaimiņi-jurid./fiziskas personas tiek uzaicinātas uz koku ciršanas sabiedrisko apspriešanu? Vai tiešām tikai ar sludinājumu Rīgas Domes weblapā?! 2) kādi šobrīd ir būvatļaujas apstrīdēšanas termiņi?; 3) kā iedzīvotāji šobrīd var risināt šo sāpīgo jautājumu, proti, skaisto koku izciršanu, ja Rīgas Dome atļauju par ciršanu ir izsniegusi, būvatļaujas apstrīdēšanas termiņš (iespējams) ir iztecējis, taču neviens no kaimiņiem nav bijis aicināts uz sabiedrisko apspriešanu. Kādi ir juridiskie risinājumi apturēt skaisto koku izciršanu?

A
atbild:
30. oktobrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kārtību, kā cērtami pilsētā esošie koki, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.309 „Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža”. Noteikumos teikts, ka tādu koku, kuri aug ārpus meža un atrodas pilsētā, ciršana ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Galvaspilsētā uz minētā normatīvā akta pamata izdoti Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi".

Tie nosaka – iesniegumu un tam pievienotos dokumentus par koku ciršanu pilsētas teritorijā zemes īpašnieks vai valdītājs iesniedz Rīgas pilsētas būvvaldē, kas tos izskata un izvērtē, apseko situāciju dabā, sastāda aktu un tad šo lietu tālāk nodod Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijai, kas pieņem lēmumu par ciršanas atļaujas izsniegšanu, nosakot arī zaudējumu atlīdzības apmēru, vai arī izsniedz rakstisku atteikumu.

Publisko apspriešanu par plānoto koku ciršanu pirms lēmuma pieņemšanas rīko tad, ja:

„13.1. koku ciršana paredzēta Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautā objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā un tā aizsardzības zonā (turpmāk – Rīgas vēsturiskais centrs), izņemot gadījumus, ja koks, kas neatrodas publiski pieejamā objektā, bojā ēku, būvi vai inženierkomunikācijas vai traucē to darbību;

13.2. koku ciršanas rezultātā būtiski tiek ietekmēta apkārtējās vides ainaviskā, dendroloģiskā vai ekoloģiskā kvalitāte.”

Tālāk normatīvajā aktā ir noteikts:

„16. Koku ciršanas ierosinātājs saskaņo ar Būvvaldi publiskās apspriešanas uzsākšanas laiku un ne vēlāk kā 5 darbdienas pirms publiskās apspriešanas procedūras uzsākšanas iesniedz Būvvaldē saskaņošanai koku ciršanas ierosinātāja izstrādātu planšeti trijos eksemplāros (ne mazāku kā A1 formātā), kurā iekļauta ciršanai plānoto koku fotofiksācija (fotofiksācija nedrīkst būt vecāka par vienu mēnesi), teritorijas fotofiksācijas (fotofiksācija nedrīkst būt vecāka par vienu mēnesi) un norādīta ciršanai plānoto koku atrašanās vieta zemesgabalā. Planšetē papildus jānorāda šādas ziņas:

16.1. koku ciršanas ierosinātājs (fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese) un kontakttālrunis;

16.2. zemesgabala, kurā plānots cirst kokus, adrese un kadastra numurs;

16.3. informācija par ciršanai plānotajiem kokiem (koku suga, skaits, diametrs) un koku ciršanas pamatojums;

16.4. informācija par plānoto būvniecību vai citiem sabiedrībai nozīmīgiem gadījumiem (ieceres nosaukums, projektētājs);

16.5. koku ciršanas ieceres prezentācijas vieta un laiks šo saistošo noteikumu 15.punktā noteiktajā gadījumā.

16.1 Planšeti izgatavo no ūdensnecaurlaidīga un pret apkārtējās vides ietekmi noturīga materiāla. Planšeti novieto labi redzamā vietā, kur tā ir pamanāma, skaidri izlasāma un kur ir vislielākā iedzīvotāju plūsma. Planšeti var izvietot pie ciršanai plānotā koka, pie ēkas, žoga vai citas būves, kas atrodas attiecīgajā zemesgabalā, vai kā brīvstāvošu objektu, neparedzot rakšanas darbus. Koku ciršanas ierosinātājs ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc planšetes izvietošanas Būvvaldei nosūta izvietotās planšetes un izvietošanas vietas fotofiksāciju.

(Rīgas domes 26.11.2013. saistošo noteikumu Nr.73 redakcijā)

17. Koku ciršanas ierosinātājs ne vēlāk kā 1 darbdienu pirms publiskās apspriešanas procedūras uzsākšanas vienu no saskaņotajām planšetēm izvieto Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekcijā, otru Būvvaldē, trešo pie nociršanai plānotā koka vai tā tuvumā.

18. Būvvalde ne vēlāk kā 1 darbdienu pirms publiskās apspriešanas procedūras uzsākšanas paziņojumu par publiskās apspriešanas procedūras rīkošanu nosūta ievietošanai Rīgas pilsētas pašvaldības portālā www.riga.lv, Būvvaldes mājaslapā, kā arī izvieto Būvvaldes telpās.

19. Rakstveida atsauksmes par publisko apspriešanu koku ciršanai iesniedzamas Būvvaldē publiskās apspriešanas laikā.

20. Būvvalde ne vēlāk kā divu nedēļu laikā pēc publiskās apspriešanas procedūras pabeigšanas apkopo publiskās apspriešanas rezultātus (saņemtos priekšlikumus, iebildumus, atsauksmes u.tml.) un sagatavo Komisijai ziņojumu par publiskās apspriešanas procedūru.

21. Publiskās apspriešanas procedūra uzskatāma par notikušu arī tad, ja publiskās apspriešanas laikā nav saņemts neviens priekšlikums, iebildums vai atsauksme.

22. Komisija pēc Būvvaldes ziņojuma par publiskās apspriešanas procedūru saņemšanas izvērtē publiskās apspriešanas rezultātus un pieņem šo saistošo noteikumu 11.punktā noteikto lēmumu.

23. Ja koku ciršana paredzēta saistībā ar būvniecību un būvniecības ieceres publiskās apspriešanas procedūras ietvaros notikusi publiskā apspriešana arī plānoto koku ciršanai, tad papildus nav nepieciešams organizēt publisko apspriešanu koku ciršanai.”

Komisijas izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Rīgas domes priekšsēdētājam. Rīgas domes priekšsēdētāja lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā (saistošo noteikumu 35.punkts).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas