E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8219
Lasīšanai: 6 minūtes

Tiesā jāsniedz pretprasība par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2015
Evija

Labdien. Man dzīvesbiedrs nonāca situācijā, ka viņa bijusī sieva piedzen alimentus no viņa, bērns nav viņa. Viņi laulību šķīra 2 mēnešus, pirms bērns piedzima, jo abi dzīvoja ārzemēs. Man ir saglabājušās visas vēstules, kur viņa sola nokārtot ar savu civilvīru saistības. Mēs uzticējāmies un visu šo laiku domājām, ka viņi visu ir nokārtojuši. Un pienāca diena, kad braucām mainīt pases un viņam prasīja, vai bērnu rakstīt pasē. Un jau pēc mēneša saņēmām papīrus no tiesas par alimentiem. Paši dzīvojam ārzemēs. Kas mums tagad ir jādara, vai jāceļ pretprasība vai prasība par paternitātes noteikšanu? Un vai visas bildes ar viņas civilvīru un bērna tēvu, kur jau viņi ir kopā 2 gadus pirms bērna piedzimšanas? Bildes ir no portāla draugiem.lv un facebook, kur ir visi datumi un cilvēku komentāri un paša bioloģiskā tēva rakstītais, ka tas ir viņa bērns. Vai tas viss noder? Un vai tas skaitās vispār tie 2 gadi, kopš uzzināja? Cik es lasīju justice europe par Latvijas tiesu. Mēs varam prasības pieteikumu aizsūtīt pa pastu. Vispirms samaksājot tiesas izdevumus. Tiesa par alimentu piedziņu būs janvāra beigās, paskaidrojumā viņš noliedz un uzrakstīja, ka nav bērna tēvs. Uzrakstīja, kas ir bioloģiskais tēvs un ka kopā jau nedzīvo vairāk kā 4 gadus. Un lūdz paternitātes testu. Sazvanījāmies ar tiesneses sekretāri, viņa skaidroja, ka tiesnese var pat to vērā neņemt un nolemt, ka alimenti ir jāmaksā. Tāpēc būtu labāk pašiem kaut ko darīt lietas labā.

A
atbild:
25. novembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Pēc situācijas apraksta spriežot, ir vairāki apstākļi, kas būtu jāņem vērā, domājot par turpmāko rīcību.

Pirmkārt, Civillikuma 146.pants noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar laulības šķiršanu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Šādā gadījumā, lai par bērna tēvu tiktu reģistrēts bioloģiskais tēvs, reģistrējot bērna piedzimšanas faktu, atbilstoši Civillikuma 155.panta astotajai daļai bērna mātei, bērna mātes bijušajam vīram un bērna bioloģiskajam tēvam bija personiski jāiesniedz kopīgs iesniegums dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresēts iesniegums, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums (t.s. trīspusējā paternitātes atzīšana). Tā kā tas nav noticis, bērna tēvs dzimšanas apliecībā ierakstīts pēc paternitātes pieņēmuma, un šo situāciju ir iespējams risināt tikai tiesas ceļā.

Otrkārt, ar prasības tiesā celšanu nedrīkst kavēties, jo likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan apstākļus, kādos paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt.  Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei - divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.  

Tā kā māte un viņas bijušais vīrs dzīvoja šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas, tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu bija arī bērna bioloģiskajam tēvam divu gadu laikā no bērna piedzimšanas.  

Gan trīspusēja paternitātes atzīšana, gan paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana tiesā nevar tikt „nokārtota” bez bērna mātes bijušā vīra iesaistes. Pašreizējā situācijā bērna juridiskais tēvs ir Jūsu dzīvesbiedrs un līdz ar to uz viņu gulstas pienākums gādāt par bērnu uzturu. Tā kā viņš savas tiesības divu gadu laikā apstrīdēt paternitātes pieņēmumu nav izmantojis, ievērojot bērna intereses, tiesa no viņa var piedzīt uzturlīdzekļus.

Iepazīstoties ar jautājumu, juriste Ieva Brante secina, ka šajā gadījumā Jūsu dzīvesbiedram savu paskaidrojumu vietā ir jāraksta pretprasība un jāiesniedz tiesā, klāt pievienojot arī dokumentus un citus pierādījumus, piemēram, abpusējo saraksti sociālajos tīklos, kas apliecina, ka viņš nav bērna bioloģiskais tēvs. Kā jau iepriekš minēts, tas jāizdara pēc iespējas ātrāk.

Vienlaikus jābūt uzmanīgiem ar divu gadu termiņu. Parasti likumā noteikto divu gadu termiņu rēķina no bērna piedzimšanas brīža. Ja pagājis ilgāks laiks, tad  tiesā būs jāpierāda, ka līdz šim prasītājs nezināja, ka nav bērna tēvs un likumā noteiktais divu gadu termiņš nav beidzies. Šeit jāņem vērā, ka Jūsu pieminētie pierādījumi (sociālo tīklu sarakste, bildes u.tml.), gluži pretēji, apliecina to, ka mātes bijušais vīrs ir daudz ilgāku laiku zinājis par to, ka mazulis nav cēlies no viņa.

Lai šo sarežģīto situāciju atrisinātu, ieteicams konsultēties ar juristu, kas specializējies ģimenes tiesībās, kurš, detalizēti iepazinies ar Jūsu situāciju, varēs konkrētāk pateikt, kā rīkoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas