E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8215
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
3
5
3
5

Ja līdz VDEĀVK lēmumam nepagarina slimības lapu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2015
Gaļina

Man ir tāda situācija. Es slimoju jau 6 mēnešus un iesniedzu dokumentus VDEĀVK komisijai. Viņi pateica, ka atbildi pēc likuma es saņemšu viena mēneša laikā un droši vien būs lēmums, ka jāpagarina slimības lapa vēl uz 6 mēnešiem (tā kā man ir nepieciešama vēl viena operācija). Problēma ir tāda: slimības lapa tagad man ir līdz 23.oktobrim, bet pēc likuma atbildi no VDEĀVK es varu saņemt līdz pat novembra vidum. Mans ģimenes ārsts pateica, ka viņš nevar man pagarināt slimības lapu vēl uz to periodu no 24. oktobra līdz VDEĀVK atbildes saņemšanai. Kā rīkoties šajā situācijā? Vai tiešām ir tāds likums, ka ģimenes ārstam nav tiesību pagarināt slimības lapu vairāk par 6 mēnešiem? Paldies.

A
atbild:
13. novembrī, 2015
Veselības inspekcija
Līga Jeroščeva, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Atbilstoši Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumu Nr.152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” 17.1 punktam, ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārstējošam ārstam vai ārsta palīgam ir pienākums nosūtīt darbnespējīgo personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu darbnespējas periodā, kas turpinās ilgāk par 26 nedēļām, bet ne ilgāk par 52 nedēļām (skaitot no darbnespējas pirmās dienas), ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas nodrošināšanai (tai skaitā rehabilitācijas nodrošināšanai), vai nosaka invaliditāti.

Dokumentus, kas nepieciešami atzinuma saņemšanai (iesniegumu, darbnespējas lapu B un medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību regulējošajos normatīvajos aktos noteikto veidlapu Nr.088/u "Nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju"), persona iesniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms 26 nedēļu nepārtrauktas darbnespējas perioda beigām.

Tātad šajā gadījumā, lai ģimenes ārsts varētu pagarināt darbnespējas lapu, viņam ir nepieciešams VDEĀVK atzinums.

Savukārt saskaņā ar likumu „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”  slimības pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāku par 26 nedēļām.

Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārsts nosūta personu uz VDEĀVK. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu darbnespējas periodā, kas turpinās ilgāk par 26 nedēļām, bet ne ilgāk par 52 nedēļām (skaitot no darbnespējas pirmās dienas), ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas nodrošināšanai (tai skaitā rehabilitācijas nodrošināšanai), vai nosaka invaliditāti:

  • Ja invaliditātes ekspertīze  notiek klientam pārejošas darbnespējas 26 nedēļās ar pārliecinošiem invaliditātes kritērijiem (anatomisks defekts) un nosūtījuma veidlapā ir ārstējošā ārsta atzīme  par pabeigtu ārstēšanu un rehabilitāciju, tiek noteikta invaliditāte.
  • Ja invaliditātes ekspertīze notiek klientam ar pārejošu darbnespēju 26 nedēļu termiņā, un  nosūtījuma veidlapā ģimenes/ārstējošais ārsts norāda uz slimības vai traumas seku pozitīvu dinamiku, vēl pilnībā nepabeigtu ārstēšanas procesu vai rehabilitāciju, bet sagaidāmu izveseļošanos, un klients ir motivēts atgriezties darbā savā profesijā vai amatā, ārstu komisija, rūpīgi izvērtējot viņu rīcībā esošo informāciju un objektīvos datus,   pieņem lēmumu un izsniedz atzinumu par pārejošas darbnespējas pagarinājumu.

Ja VDEĀVK pieņem lēmumu par darbnespējas lapas pagarināšanu, darbnespējas lapa tiek turpināta ar to dienu, kad beidzās iepriekšējais darbnespējas periods, šajā gadījumā ar 24.oktobri.

Gadījumā ja darba devējs lūdz uzrādīt apliecinājumu, ka darbiniekam turpinās darbnespēja, bet  VDEĀVK nav pieņēmusi lēmumu minētajā 26 nedēļu termiņā un tāpēc slimības lapu nevar pagarināt, pacients var vērsties pie ģimenes vai ārstējošā ārsta ar lūgumu izsniegt veidlapu Nr.027/u „Izraksts no stacionāra pacienta/ ambulatorā pacienta medicīniskās kartes”, kurā norāda, ka pacients vēl nav darbspējīgs un nepieciešams sagaidīt no VDEĀVK lēmumu, pamatojoties uz kura tiks pagarināta darbnespējas lapa.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas