E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8159
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zemes īpašuma tiesības atjaunot nevar

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2015
Elīna

Labdien! Vai ir iespējams atjaunot zemes īpašuma tiesības tagad, kad zemes reforma lauku apvidus jau ir beigusies? Dažu iemeslu dēļ mūsu ģimene nezināja, ka ir zemes gabals, uz ko varam pretendēt kā mantinieki. Ir gatavi vērsties uz tiesu, galvenais dabūt rezultātu. Vai vispār iespējams pierādīt, ka uzzinājām tikai tagad? Paldies!

A
atbild:
21. oktobrī, 2015

Zemes reforma noteikta kā terminēts process, jo tā saistīta ar konkrētu termiņu ievērošanu gan attiecībā uz pašas zemes reformas norisi, gan attiecībā uz zemes vai kompensācijas pieprasījumu un attiecīgo dokumentu iesniegšanu un izskatīšanu.

Likuma „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 16.panta pirmajā daļā noteikts, ka līdz 2007.gada 28.decembrim bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki, kuriem nav atjaunotas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu vai par to nav piešķirti īpašuma kompensācijas sertifikāti var iesniegt Centrālajā zemes komisijā pieprasījumu par īpašuma tiesību atjaunošanu, bet dokumentus, kas apliecina zemes īpašuma un mantošanas tiesības, var iesniegt līdz 2008.gada 1.septembrim.

Minētie termiņi bija pēdējie normatīvajos aktos noteiktie termiņi īpašuma tiesību atjaunošanai uz zemi lauku apvidos. Tie uzskatāmi par materiāli tiesiskiem prekluzīviem, tas ir subjektīvo tiesību izbeidzošiem termiņiem, kas aprobežo attiecīgās tiesības pastāvēšanu laikā. Prekluzīvie termiņi nav atjaunojami.

Nav pamata prasības sniegšanai tiesā, jo tiesa nepiešķir ne konkrētu zemi, ne arī īpašuma kompensācijas sertifikātus. Ja nokavēti pieprasījumu iesniegšanas termiņi, nekādiem pierādījumiem, ka bijušā zemes īpašnieka mantinieki nezināja par mantojumu, nav nozīmes.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas