E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8148
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņas apmēru nosaka likums un parādsaistību veids

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2015
kalvis00

Labdien! Esmu aizņēmies ātrajos aizdevumos vairāk kā tūkstoti eiro, studēju pilna laika studijās par valsts budžeta līdzekļiem, darba algas nav, saņemu tikai valsts budžeta stipendiju, kā arī man pienākas pensija par apgādnieka zaudēšanu, kuru saņem mana māte. Īpašumu nav. Cik no manis drīkst piedzīt parādos?

A
atbild:
29. oktobrī, 2015

Parādu piedziņas piespiedu izpildes process sākas tikai pēc tiesas nolēmuma parādus piedzīt. Piedziņas līdzekļus izvēlas piedzinējs jeb kreditors. Tie parasti ir piedziņa uz kustamo un nekustamo īpašumu, darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, naudas līdzekļiem kredītiestādēs.

Civilprocesa likuma 596.pants aizliedz vērst piedziņu uz apgādnieka zaudējuma pensiju.

Uz stipendiju var vērst piedziņu saskaņā ar Civilprocesa likuma 594.panta nosacījumiem. Uz šo situāciju attiecināms Civilprocesa likuma 594.panta pirmās daļas 3.punkts, kas paredz 30% ieturējumu, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā (protams, ja šādi nepilngadīgi bērni ir).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas