E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8115
Lasīšanai: 3 minūtes

Par bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2015
Krista

Labdien, vēlētos noskaidrot, kā īsti rēķinās bezdarbnieka pabalstiņu. Biju BKA līdz bērna 1 gada vecumam, tad biju pa mājām un tad sanāca nostrādāt 1 mēnesi un atkal BKA, drīz bērnam būs 1 gads un ir doma iestāties bezdarbniekos, tikai jautājums, no kurām algām man to pabalstiņu rēķinās? No šī bērniņa (sanāk 1 alga) vai atkāpsies un rēķinās algas, kuras bija pirms otrā bērniņa (atkāpjas 32 mēn. periodā) (bērniņš dzima, kamēr nākamajam nebija 2 gadiņi, bet starpā paspēju pastrādāt).

A
atbild:
08. oktobrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Paleja, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Lai sniegtu Jums iespējami noderīgāku skaidrojumu, būtu nepieciešama pilnīgāka un konkrēta informācija.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ilze Paleja norāda, ka VSAA nevar sniegt precīzu atbildi par pabalsta aprēķinu, jo nav zināmi ne Jūsu darba periodi, ne arī bērna kopšanas atvaļinājuma periodi un darba ienākumi.

VSAA iesaka izmantot Administratīvā procesa likumā personai piešķirtās tiesības pieprasīt  uzziņu par savām tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu konkrētajā gadījumā. Pieprasot uzziņu, ir jānorāda konkrēti apstākļi, un uzziņa tiks sagatavota, ņemot vērā sniegto informāciju.

Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšana bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai ir noteikta likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 8.pantā.

VSAA speciāliste norāda, ka, tulkojot tiesību normu no gramatiskā viedokļa, Jūsu izklāstītajā situācijā  pabalstu aprēķinās, ņemot vērā viena mēneša algu. Likuma  8.panta sestā daļa tiek piemērota, ja visā vidējās algas aprēķināšanai noteiktajā 12 kalendāro mēnešu periodā persona atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tomēr, piešķirot pabalstu, VSAA izvērtē visus apstākļus, piemērojot tiesību normu saprātīgas piemērošanas principu, piebilst I.Paleja.

Tātad, tikai izvērtējot visu informācijas kopumu, VSAA speciālisti varēs sniegt atbildi par situāciju, kad, aprēķinot pabalstu, var atkāpties un var arī neatkāpties līdz algai pirms bērna kopšanas atvaļinājuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas