E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8111
Lasīšanai: 3 minūtes

Dzīvokļu īpašnieku pienākums maksāt zemes nomu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2015
Guntis

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai piespiedu zemes nomu zem daudzdzīvokļu mājas var aprēķināt par iepriekšējiem periodiem?

A
atbild:
08. oktobrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Noslēgt zemes nomas līgumu ir zemes īpašnieka un ēkas, dzīvokļa īpašnieka abpusējs pienākums. Pienākumu maksāt zemes nomas maksu nosaka vairāki tiesību akti, tajā skaitā Dzīvokļa īpašuma likuma 10.pantā noteikts dzīvokļu īpašnieku pienākums maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Saskaņā ar likuma „Par valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizāciju” 50.panta pirmās daļas 3.punktu privatizētā objekta (dzīvokļa) īpašnieka pienākums ir slēgt zemes nomas līgumu vai pilnvarot dzīvojamās mājas pārvaldītāju un apsaimniekotāju slēgt zemes nomas līgumu ar tā zemes gabala īpašnieku, uz kura zemes atrodas privatizētais objekts.

Pienākums maksāt zemes nomas maksu izriet no likuma. Strīdus starp zemes īpašnieku un ēku, būvju īpašnieku (lietotāju) izskata tiesa. Ja daudzdzīvokļu māja (dzīvokļu īpašnieki) nepiekrīt maksāt nomas maksu ar atpakaļejošu datumu (par iepriekšējiem gadiem), zemes īpašnieks var vērsties tiesā. Tiesas ziņā būtu lemt gan par tiesībām uz nomas maksu, gan par kuru periodu tā maksājama. Tiesu prakse liecina, ka tiek respektētas zemes īpašnieku likumiskās tiesības uz nomas maksu par iepriekšējiem periodiem piespiedu nomas attiecību gadījumos.

Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2009.gada 25.februāra spriedumā lietā Nr.SKC–71 atzīts: „Likuma „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14.panta pirmās daļas 1.-4.punktā paredzētajos gadījumos ēkas (būves) īpašnieks lieto citai personai piederošu zemesgabalu vai tā daļu, pamatojoties uz likumu. Tādējādi minētās lietošanas attiecības pastāv neatkarīgi no zemes īpašnieka un ēkas (būves) īpašnieka gribas, respektīvi, tām ir piespiedu raksturs.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas