E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8109
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Maksātnespēja: no kādiem ienākumiem novirza vienu trešdaļu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2015
Ilze

Labdien! Jautājums saistībā ar maksātnespējas procesu (šobrīd norit divu gadu saistību dzēšanas plāns): - vai no maternitātes pabalsta ir jāmaksā 1/3 daļa? - maternitātes pabalsts tiek saņemts vienu reizi divos mēnešos. Jautājums, kā veikt maksājumu otrajā mēnesī, ja ienākumi nav? Vai no bērna piedzimšanas pabalsta ir jāmaksā 1/3 daļa? No kuriem ikmēneša pabalstiem saistībā ar bērna kopšanu ir jāmaksā 1/3 daļa (bērnu kopšanas pabalsts, vecāku pabalsts, ģimenes valsts pabalsts)?

A
atbild:
15. oktobrī, 2015
Maksātnespējas administrācija
Živile Krēsliņa, juriskonsulte

Fiziskās personas maksātnespējas procesā kreditoriem nav novirzāma tā parādnieka manta un ienākumi, uz kuriem saskaņā ar normatīvajiem aktiem nevar vērst piedziņu (Maksātnespējas likuma 92.panta trešā daļa). 

Attiecībā uz tiem pabalstiem, kas tiek piešķirti saistībā ar bērna piedzimšanu, norādāms, ka kreditoriem novirzāmi līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no tiem pabalstiem, kas ir sociālās apdrošināšanas pabalsti, bet fiziskajai personai nav pienākuma novirzīt kreditoriem daļu no saņemtajiem sociālajiem pabalstiem. Minētais izriet no Civilprocesa likuma 596.pantā noteiktajām ienākumu kategorijām, uz kurām piedziņas vēršana nav pieļaujama. Savukārt Civilprocesa likuma 595.panta otrajā daļā noteikts, ka, vēršot piedziņu uz valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu.

Ievērojot minēto, kreditoriem nav novirzāma viena trešdaļa no bērna kopšanas pabalsta, ģimenes pabalsta, vienreizējā bērna piedzimšanas pabalsta. Savukārt kreditoriem novirzāma viena trešdaļa no maternitātes pabalsta un vecāku pabalsta, jo saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 3.panta pirmās daļas 1. un 5.punktu tie uzskatāmi par valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Vienlaikus informējam, ka saistību dzēšanas procedūras plāns un tajā iekļautais maksājumu grafiks fiziskajai personai ir obligāts, t.i., fiziskā persona nevar izvēlēties, kurā mēnesī maksājumus kreditoriem veikt, bet kurā mēnesī – neveikt. Tādēļ kreditoru prasījumu segšanai nepieciešamības gadījumā fiziskā persona var izmantot arī tos ienākumus, kas saņemti kā valsts sociālais pabalsts un kas parastā kārtībā kreditoriem nebūtu novirzāmi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas