E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8103
Lasīšanai: 4 minūtes

Par maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2015
laimdota

Labdien! Pirms grūtniecības biju MU nodokļa maksātājs. BKA laikā statuss tika zaudēts, vīrs paņēma apgādībā. Gaidāms otrais bērniņš, bet starp BKA beigām un dekrēta sākumu gandrīz būs 3 mēneši. Lai saņemtu maternitātes pabalstu, vai iespējams, ka, uzsākot jaunu algotu darbu, paņemu bezalgas atvaļinājumu uz 2 ned. sakarā ar bērna kopšanu uzreiz un strādāju tik 2 mēn. pirms mēnešus, kad došos dekrētā, lai aprēķini tiek veikti pēc iepriekšējās algas? Vai arī reģistrēties kā pašnodarbinātajam to laiku? Un kā ar sociālajām iemaksām tādā gadījumā būtu jārīkojas?

A
atbild:
09. oktobrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā ir paredzēts, ka darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas. Tātad tas, vai, uzsākot darba attiecības, var paņemt bezalgas atvaļinājumu, ir darba devēja ziņā.

Savukārt tas, kādu statusu izvēlēties – darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, ir paša cilvēka lēmums un atbildība.

Jūsu jautājuma izklāstā nav pietiekami informācijas, lai varētu sniegt iespējami konkrētu atbildi. Jums būtu ieteicams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā pieprasīt uzziņu par savām tiesībām uz pabalstu un tā apmēru, norādot konkrētu informāciju un faktus par savu situāciju. Administratīvā procesa likuma 98.pants privātpersonai paredz tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētā situācijā.

Par maternitātes pabalstu sniedzam informāciju par vispārējo normatīvo regulējumu.

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, ir, vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Pašnodarbinātajām sievietēm vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas (slimības pabalsta), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas