E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8097
Lasīšanai: 2 minūtes

VDEĀVK ekspertīzi veic, ja persona ārstējusies vismaz 6 mēnešus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2015
Erna Ivanova

Pacients apmeklējis ģimenes ārstu un veicis rentgenoloģiskas pārbaudes 2008., 2012., 2013.gadā un ģimenes ārsts, saņemot slēdzienus, nav konstatējis novirzes, nav saņemts uzaicinājums ārstēties, bet 2015.gadā pēc kārtējās pārbaudes konstatēts audzējs vienā plaušā (aptuvenā diagnoze pie ģimenes ārsta bija: tuberkuloze, audzējs vai arī smēķētāju slimība ar astmas iezīmēm). Pēc pamatīgām pārbaudēm pie plaušu slimību speciālistiem konstatēts audzējs, kurš nekavējoties tika operēts. Turpinās ārstēšanās ar ķīmijterapijas palīdzību. Pacientam atlikusi viena plauša. Vai tas tā varētu būt, ka lemt par invaliditātes piešķiršanu ģimenes ārsts varēs vien pēc 6 mēnešiem, tā teikt, pēc 6 mēnešu ārstēšanās procesa, kā apgalvo?

A
atbild:
02. novembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Ģimenes ārsts nepieņem lēmumus par invaliditātes piešķiršanu, bet, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības, nosūta pacientu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas nodaļu (VDEĀVK) invaliditātes ekspertīzes veikšanai.

Invaliditātes ekspertīzes laikā tiek lemts, vai cilvēkam noteikt invaliditāti. Atbilstoši Ministru kabineta Nr.805 noteikumu „Noteikumi par prognozējamās invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību” 11.punktam „invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi veic personai ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ tā nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus pirms ekspertīzes veikšanas dienas, tai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi un to apliecina medicīniskie dokumenti”.

 Invaliditātes un darbspēju ekspertīzi var veikt ātrāk, ja personai veselības traucējumi ir smagi un ar nelabvēlīgu prognozi vai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi (12.punkts).

Kritēriji prognozējamas invaliditātes noteikšanai uzskaitīti MK noteikumu Nr.805 3.pielikumā.

Labs saturs
saistītie raksti
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas