E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8096
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Jūrnieku sociālajam nodrošinājumam ir specifiska kārtība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2015
Līga

Vīrs strādā uz kuģa, kurš kuģo zem Maltas karoga. Malta ir ES valsts. Darba devējs neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, savukārt Latvijā vīrs katru gadu iesniedz gada ienākumu deklarāciju tikai par iedzīvotāju ienākumu nodokli jūrniekiem. Vai ES jūrniekiem, kuģojot zem citas ES valsts karoga kā Maltas Republikas karoga, nav jābūt sociāli apdrošinātiem Maltā? Darba devējs nav Latvijas un nav arī Maltas uzņēmums.

A
atbild:
08. oktobrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Eiropas Savienībā vispārējais nosacījums ir tāds, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas jāveic tajā valstī, kurā persona ir nodarbināta vai ir pašnodarbinātas personas statusā. Eiropas Savienībā sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu nosaka Regula Nr.883/2004. Jūrnieku sociālā nodrošinājuma veidošanās un nodokļu maksāšana atšķiras no vispārējās kārtības.

Personai, kas ir nodarbināta vai pašnodarbināta uz jūras kuģa, kas peld ar kādas ES dalībvalsts karogu, ir jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas minētajā dalībvalstī. Ja šāda persona saņem atalgojumu no uzņēmuma, kam juridiskā adrese vai uzņēmējdarbības vieta ir citā dalībvalstī, sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāveic minētajā valstī, ja persona pastāvīgi dzīvo tajā valstī. Uzņēmumu vai personu, kas maksā tādu atalgojumu, uzskata par darba devēju.

Izņēmumi ir attiecībā uz jūrniekiem, kuri nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā reģistrā reģistrētiem kuģiem. Uz jūrniekiem, kuri dzīvo Latvijā un ir nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā reģistrā reģistrētiem kuģiem, attiecas Latvijas sociālās drošības normatīvie akti. Līdz ar to Latvijas jūrnieki, veicot darbu uz minētajiem kuģiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas turpina veikt Latvijā.  Šādiem jūrniekiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izsniedz A1 sertifikātu, kas apliecina, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir veicamas Latvijā. Lai saņemtu A1 sertifikātu, ir jāaizpilda iesniegums sociāli apdrošināmās personas statusa saglabāšanai Latvijā, strādājot valstī, ar kuru noslēgts starpvalstu līgums.

Par sociālo apdrošināšanu konkrētā situācijā Jums jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas