E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8095
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Jārunā ar apsaimniekotāju un jāvēršas būvvaldē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2015
Liena

Daudzdzīvokļu mājā privatizēju dzīvokli ar balkonu, kuram uz iegādes brīdi ārējā norobežojošā konstrukcija tika apšūta ar dēļiem un pagarinātas sānu malas. Apsaimniekotājs atsūtīja brīdinājumu, ka nožogojums ir jādemontē. Vai iepriekšējā saimnieka veiktās darbības pēc LR likumdošanas var kvalificēt kā patvaļīgus būvdarbus? Kādas darbības man turpmāk jāveic, lai man netiktu piemērots administratīvs sods, kā to sola piemērot pārvaldnieks? Paldies.

A
atbild:
13. oktobrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Lodžijas un balkona iestiklošana vai pārbūve jāsaskaņo vietējā būvvaldē, tāpat kā jebkuri citi būvdarbi. Tam, ka balkonu pārveidojis iepriekšējais īpašnieks, diemžēl nav nozīmes, jo pārbūvētais balkons taču ir palicis.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu (4.panta pirmā daļa) tas ir kopīpašumā esoša daļa, ko īpašnieks nav tiesīgs pārbūvēt bez saskaņošanas ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem un būvvaldi. Jautājums tikai, kādēļ apsaimniekotājs ar prasību par balkona nožogojuma nojaukšanu nevērsās pie iepriekšējā īpašnieka.

Par balkona pārveidi Jums vajadzētu konsultēties būvvaldē – iespējams, ka balkona pārveidi var legalizēt. Jāpiebilst, ka šis saskaņojums no formalitāšu viedokļa ir samērā vienkāršs. Bet, protams, loģiskāk ir vispirms visu izrunāt ar apsaimniekotāju – kādas ir pretenzijas, vai pārbūvi iespējams legalizēt.

Par balkonu un lodžiju pārbūvi un tās legalizēšanu sīkāk izklāstīts LV portāla rakstā „Nelikumīga būvniecība. Kā būvēt droši un likumīgi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas